Prezentuję Ci wspaniałe udźce indycze wg przepisu mojej Mamy, dlatego nazwałam to danie "a la Ala", od imienia mojej Rodzicielki.
Danie to wyśmienicie nadaje się na obiad niedzielny, a tym którzy lubią sobie dogadzać w dzień powszedni zasmakuje również. Ja robię takie danie z okazji okazji świątecznych, imieninowych, urodzinowych, po prostu na okazje bardziej uroczyste, ale tak jak napisałam wcześniej, jak mamy smaka, to i w dzień powszedni również z chęcią zjemy. Tym bardziej, że właściwie wszystko robi się tu samo. Zapraszam, bo warto, a nawet warto, warto!!
PIECZONE UDŹCE INDYCZE Z MORELAMI
Składniki:
3 udźce indycze ze skórą i z kością
kilka morele suszone
masło do zrumienienia mięsa
marynata
1/2 dużej cebuli lub 1 mała
2 ząbki czosnku
garść zielonej natki pietruszki
1 pomidor
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
przygotowanie
1. Mięso dokładnie umyj i osusz
2. cebulę, czosnek, pomidory i natkę pietruszki umyj i zblenduj z gorczycą na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj
3. Gotową marynatą wysmaruj bardzo dokładnie mięso, przykryj i odstaw na noc do lodówki
4. Na następny dzień. Na patelni rozpuść masło i na nim zrumień mięso ze wszystkich stron, po czym przełóż udźce do naczynia, w którym będziesz piec, zalej masłem z patelni, resztą marynaty, wrzuć morele suszone i wstaw, pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 1.5 do 2 godzin, w zależności od wielkości udźców. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso i zrumień skórkę.
Udźce podane z:
Pampuchami
Kopytkami
Kluskami śląskimi
Kluskami kładzionymi
Konfiturą z czerwonej cebuli
nabiorą właściwego smaku i wyglądu.
S M A C Z N E G O!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz