środa, 17 lutego 2016

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI







Dzisiaj zaprezentuję Ci ostatnio bardzo modną i smakowitą konfiturę z czerwonej cebuli. Jest wyśmienita, kiedy podasz ją na ciepło, do różnego rodzaju mięsiw pieczonych, ale zimna ma równie wspaniały smak i aromat. Ja uwielbiam ją jako dodatek do serów wyłożonych na tacce, ale na kanapki jest równie wyśmienicie doskonała.

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg czerwonej cebuli
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki czerwone wytrawne wino (preferuję Cabernet Sauvignon)
1/4 szklanki czerwonego winnego octu
2 łyki rodzynków
2 łyżki żurawiny suszonej
sól i pieprz

przygotowanie:

1. Do rondla wlej oliwę i na rozgrzaną wrzuć cebulę obraną i pokrojoną w cienkie krążki lub wiórki. Przykryj i duś około 30 minut
    pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
2. Do podduszonej cebuli dodaj cukier i duś, też pod przykryciem tak długo (ok.40 minut), aż cebula się skarmelizuje,
    uzyska delikatny karmelowy smak
3. Dodaj wino, ocet, dokładnie wymieszaj, dodaj rodzynki i żurawinę. Pozostaw na delikatnym ogniu i czekaj cierpliwie,
    aż płyn się zredukuje.

S m a c z n e g o!!