ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki:
8 filetów z matiasów
szklanka mleka lub wody gazowanej
2 łyżki musztardy (ja do tego dania preferuję musztardę łagodną)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
4 łyżki śmietany
2-3 ogórki konserwowe
1 żółtko
1 pęczek koperku
sół, pieprz
2 łyżki oleju
UWAGA! można użyć gotowego majonezu i w takim przypadku ominąć żółtko. Majonez doprawić 1 łyżką musztardy, octem, śmietaną, pieprzem i ewentualnie solą
przygotowanie:
1. Matiasy opłukać i zalać mlekiem. Odstawić na 2 - 3 godziny. Zamiast mleka można je namoczyć w wodzie gazowanej
2. Wymoczone śledzie opłukać, wysuszyć i pokroić w plasterki
3. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym / sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Cały czas ukręcając dodawaj po kropelce
olej, a kiedy masa będzie delikatna i jednolita, dodaj po trochu śmietanę. Połącz wszystkie składniki
4. Ogórki pokrój w drobną kostkę , a koperek opłucz, wysusz i posiekaj. Kilka gałązek zostaw do dekoracji
5. Pokrojone ogórki i koperek dodaj do sosu, wymieszaj.
6. Pokrojone matiasy ułóż w naczyniu, zalej sosem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny
S m a c z n e g o !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz