TORT CZEKOLADOWY
Składniki:
250 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g gorzkiej czekolady
125ml wody
125ml masła
250g brązowego cukru
2 jaja
125ml kwaśnej i gęstej śmietany
do przekładania tortu
ok. 500 ml dżemu wiśniowego
3 łyżki likieru wiśniowego lub wiśniówki
500ml śmietany kremówki
polewa
250g gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
opcjonalnie wiśnie kandyzowane do udekorowania
lub sama czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając wodę. Odstaw do przestygnięcia
3. Masło ubij z cukrem na puszystą masę i cały czas mieszając dodawaj po jednym jajku, a następnie rozpuszczoną czekoladę z wodą,
cały czas mieszając oraz śmietanę. Na końcu dodaj suche składniki
4. Przygotuj dwie tortownice o średnicy 23cm, wysmaruj masłem, lub wyłóż papierem pergaminem i "po równo" wyłóż na nie ciasto
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 45minut
PAMIĘTAJ O TEŚCIE SUCHEGO PATYCZKA
6. Odstaw upieczone krążki na 10 minut, wyjmij z tortownic i odstaw do całkowitego wystygnięcia, w kiedy ciasto będzie stygło,
ubij śmietanę na sztywno
7. Kiedy krążki będą już zimne, każdy z nich przekrój wzdłuż na pół.
8. Na talerzu lub paterze połóż krążek, nasącz delikatnie alkoholem, wysmaruj dżemem, następnie śmietaną i połóż kolejny krążek.
I znowu alkohol, dżem i śmietana... i tak do końca, pamiętając, że na samym wierzchu powinien być krążek ciasta.
9. Gotowy "przekładaniec" z wierzchu polej polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub samą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Całość udekoruj wiśniami kandyzowanymi lub, jak w przypadku Walentynek, różnymi wzorami z białej czekolady,
tak jak na materiale video.
S m a c z n e g o !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz