poniedziałek, 15 lutego 2016

PĄCZKI MIGDAŁOWE NA TŁUSTY CZWARTEK





Pączki migdałowe 
(na 16 - 18 sztuk)

Składniki:

ciasto:
10 dag migdałów
50 dag mąki tortowej
drożdże instant na pół kg drożdży instant
szczypta soli
250 ml letniego mleka
6 żółtek
5 dag stopionego masła

farsz:
10 dag migdałów
5 - 6 łyżek powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu
ok. 100 ml koniaku lub nalewki o dowolnym smaku, który będzie Ci odpowiadał

dekoracja:
cukier puder
sok z cytryny lub alkohol, najlepiej ten sam, który dodaliśmy do farszu
płatki migdałów

przygotowanie:

1. Migdały zmiel i dokładnie wymieszaj z przesianą mąką, drożdżami i solą
2. Cały czas mieszając dodawaj mleko, żółtka i stopione, ale schłodzone masło
3. Wyrób delikatne i gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw, niech wyrośnie podwajając swoją objętość
4. Kolejne 10 dag migdałów zmiel, dodaj dżem, alkohol i dokładnie wymieszaj, przykryj (żeby % nie uleciały)
5. Wyrośnięte ciasto uformuj w wałek i podziel na 16 - 18 równych porcji (jak formuję pączki, pokazuję na materiale video).
    Uformowane pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia
6. Na patelni lub w rondlu podgrzej 1/2 litra oleju lub smalcu, Rewelacyjnie do smażenia pączków sprawdza się Planta.
7. Na dobrze rozgrzany tłuszcz ułóż luźno pączki i smaż z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyłóż na ręcznik papierowy,
    żeby wchłonął nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub lukrem z płatkami migdałów

S m a c z n e g o !!