Muffiny czekoladowe
Składniki:
230 g mąki tortowej
60g kakao
150 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
240 g jogurtu naturalnego lub kefiru albo maślanki
113 g rozpuszczonego masła
łyżeczka olejku waniliowego
przygotowanie:
1. Przesianą mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól dokładnie wymieszaj
2. W drugiej misce starannie wymieszaj jaja. rozpuszczone, ale schłodzone masło, jogurt / kefir / maślankę oraz olejek
3. Do składników mokrych dodaj składniki suche i dokładnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę
4. Dobrze wyrobione ciasto włóż do foremek, lub do kawałków papieru pergaminu (jak to robię, pokazuję na video).
Nakładaj łyżką zanurzoną w wodzie, Do środka muffinek możesz dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie, względnie kawałki czekolady
5. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25minut
PAMIĘTAJ O TEŚCIE SUCHEGO PATYCZKA
S m a c z n e g o !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz