poniedziałek, 15 lutego 2016

PTYSIE






PTYSIE 
(na 9 szt.)

Składniki:

125 ml wody
6 dag masła
szczypta soli
12 dag mąki tortowej
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500ml śmietany kremówki

przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę i dodaj masło i na wolniutkim ogniu połącz oba składniki
2. Dodaj sól, przesianą mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie jednolite, gładkie.
3. Zdejmij z ognia i cały czas mieszając, żeby żółtka się nie ścięły, dodawaj po jednym jajku i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż masa będzie lśniąca.
4. Blachę wyłóż papierem pergaminem i łyżką lub przy pomocy rękawa piekarniczego uformuj "bułeczki"
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na około 20 - 25 minut, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
6. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno
7. upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół. Odstaw do wystygnięcia
9. Kiedy ciastka będą już zimne na spodach połóż ubitą śmietanę, przykryj wierzchem bułeczki
10. Można ptysie posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dla tych największych Łacuchów polecam posypanie na czekoladę skórki pomarańczowej

S m a c z n e g o !!