poniedziałek, 17 listopada 2014

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA DO CIAST




Skórka pomarańczowa jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, deserów 
i dekoracji, np. mazurków. A wykonana własnoręcznie? Najwspanialszym takim dodatkiem jest! Zrobienie jej nie wymaga dużo wysiłku, ale moczenie jej, skórki pomarańczowej trwa około 3 dni.






Zapraszam do jej wykonania, ponieważ będziemy bardzo często korzystać z tego pysznego dodatku.



SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Składniki:
  • skórki pomarańczowe
  • 2 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
Skórkę pomarańczową oczyść i włóż do miski. Zalej zimną wodą i mocz przez około 8 godzin. Wodę zlej i ponownie zalej świeżą wodą. 
Czynność tę powtórz 3 razy.
Wymoczoną i odsączoną z wody skórkę włóż do rondla zalej syropem o proporcji 2 :1 (2 wody, 1 cukru) i na małym ogniu podsmażaj tak długo, aż skórka będzie szklisto – przeźroczysta. W razie potrzeby dorób syropu i dolej. Smaż bez przykrycia.
Zapasteryzowana w słoikach, w dużych kawałkach skórka pozwoli nam wycinać różne dekoracje. 



Ale można też wsadzić do słoików
pokrojoną już w drobną kosteczkę. I dlatego usmażoną już skórkę wyjmij z garnka i zetnij białą, wewnętrzną część skórki, a następnie, to co Ci zostało pokrój w drobną kostkę. Zagotuj i włóż do słoików.

Włóż do wyparzonego słoika, zalej syropem, który powstał w wyniku „obróbki termicznej”, czyli smażenia, zakręć, odstaw do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia.
I tak oto zrobiliśmy razem pyszny dodatek do słodkich słodkości. Gratuluję :)

Jeżeli chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję ten pyszny dodatek do ciast - zapraszam do prezentacji materiału video życząc miłego odbioru i oczywiście tradycyjne...

S m a c z n e g o :)