poniedziałek, 17 listopada 2014

RACUCHY


Placki, racuchy…Yhmmm…
Te pierwsze na proszku do pieczenia, te drugie na drożdżach. Obie wersje wyśmienicie doskonałe
z wszelkimi owocami. A ponieważ jest sezon truskawkowy – racuchy truskawkowe – rewelacyjna rewelacja:)
 

RACUCHY Z OWOCAMI
Składniki:
  • ½ szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży
  • ½ kg mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 dag masła

  1. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i dodaj do niego drożdże i 1 łyżkę cukru.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby drożdże i cukier rozpuściły się.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce, niech drożdże zaczną pracować.
  4. W tym czasie jajka ubij z 4 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym do białości, dodaj rozpuszczone, ale chłodne masło i cały czas mieszając dodawaj, po  łyżce, mąkę. Kiedy zaczyn (drożdże) podwoi swoją objętość, dodaj do całości, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 – 20 minut.
  5. Niech sobie trochę, to ciasto, urośnie.

Jeżeli robisz racuchy z jabłkami – jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do urośniętego już ciasta. Mieszaj dokładnie, ale delikatnie, i najlepiej ręką.
Na bardzo dobrze rozgrzanym oleju układaj placki łyżką zanurzoną w wodzie. Smaż z obu stron na gorącym, ale „wolnym” ogniu.

Jeżeli robisz placki z truskawkami – to truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w grube plasterki
i nakładaj na placki, które już się smażą z jednej strony. Usmażone placki z truskawkami polej sosem truskawkowym.

W obu przypadkach zjedz, obliż się, poklep się po brzuszku
i odpocznij – po takim „obżarstwie” (pardon) lepiej będzie brzmieć „łasuchowaniu”, należy się odpoczynek!

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja robię te drożdżowe cudeńka, zapraszam do obejrzenia materriału veideo życząc miłego odbioru i oczywiście 

S m a c z a n e g o :)