sobota, 15 listopada 2014

SOS KURKOWY Z POLĘDWICZKĄ


Sos kurkowy to, chyba na pewno, najulubieńszy mój sos jesienny. Ja dzisiaj zaproponuję Ci z polędwiczką wieprzową, ale nie muszę nadmieniać, że ten sos jest doskonały sam w sobie i do różnych innych smacznych mięs i klusek. Zapraszam:)




SOS KURKOWY
Składniki:
  • 20 dag świeżych kurek
  • 10 dag masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka śmietany
przygotowanie
  1. Kurki zalej zimną wodą i bardzo dokładnie umyj i osusz
  2. Na rozgrzaną patelnię połóż masło i zeszklij na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Można pominąć cebulę, ale ja zawsze ją daję i nie wyobrażam sobie tego sosu bez niej. Ale oczywiście jest rzecz smaku
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj osuszone kurki i podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu
  4. Polędwicę umyj, osusz, usuń błony i tłuszcz i pokrój w talarki o grubości około 1,5 cm.
  5. Pamiętaj o podsmażających się kurkach
  6. Plasterki polędwiczki delikatnie rozbij, posól i popieprz
  7. Do podsmażonych kurek wlej 1/2 szklanki wody i duś nadal na małym ogniu pod przykryciem
  8. Drugą patelnię podgrzej i wlej na nią oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż, z obu stron plastry mięsa
  9. Miękkie kurki dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietanę
  10. Kiedy kurki będą już zupełnie miękkie dodaj do sosu podsmażone plastry mięsa i duś jeszcze kilka minut razem.
  11. Podawaj z:
       Kluskami kładzionymi
       Kluskami śląskimi
       Kopytkami   lub ziemniakami.

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję to pyszne danie - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i

S m a c z n e g o :)