Sos kurkowy to, chyba na pewno, najulubieńszy mój sos jesienny. Ja dzisiaj zaproponuję Ci z polędwiczką wieprzową, ale nie muszę nadmieniać, że ten sos jest doskonały sam w sobie i do różnych innych smacznych mięs i klusek. Zapraszam:)
SOS KURKOWY
Składniki:
- 20 dag świeżych kurek
- 10 dag masła
- 1 średnia cebula
- 1 polędwica wieprzowa
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka śmietany
- Kurki zalej zimną wodą i bardzo dokładnie umyj i osusz
- Na rozgrzaną patelnię połóż masło i zeszklij na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Można pominąć cebulę, ale ja zawsze ją daję i nie wyobrażam sobie tego sosu bez niej. Ale oczywiście jest rzecz smaku
- Do zeszklonej cebuli dodaj osuszone kurki i podsmaż delikatnie na niewielkim ogniu
- Polędwicę umyj, osusz, usuń błony i tłuszcz i pokrój w talarki o grubości około 1,5 cm.
- Pamiętaj o podsmażających się kurkach
- Plasterki polędwiczki delikatnie rozbij, posól i popieprz
- Do podsmażonych kurek wlej 1/2 szklanki wody i duś nadal na małym ogniu pod przykryciem
- Drugą patelnię podgrzej i wlej na nią oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż, z obu stron plastry mięsa
- Miękkie kurki dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietanę
- Kiedy kurki będą już zupełnie miękkie dodaj do sosu podsmażone plastry mięsa i duś jeszcze kilka minut razem.
- Podawaj z:
Kluskami śląskimi
Kopytkami lub ziemniakami.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję to pyszne danie - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz