Yhmyyy...KOPYTKA, któż nie lubi tych wspaniałych klusek w kształcie kopniętego kwadratu? Ja uwielbiam imam nadzieję, że Ty również je, te "kopuytki" lubisz, bo zabieram Cię w kopytkową podróż i pokaże w jaki sposób, prosty sposób, można je przygotować :)
KOPYTKA
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 2.5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i ugotuj.
- Letnie obierz ze skóry i przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa, w tym drugim przypadku ziemniaki powinny być zimne, bo ciepłe tępią nożyki.
- Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków i dokładnie połącz. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, energicznie i dokładnie.
- Kiedy ciasto okaże się zbyt rzadkie - dodaj, proszę, jeszcze trochę mąki.
- Z wyrobionego ciasta "utocz" wałek o średnicy około 2 cm, spłaszcz go delikatnie nożem i pokrój, skośnie, na kluski o długości około 2 do 4 cm.
- Tak uformowane kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj do różnego rodzaju mięs z sosami, sosem pieczarkowym, obsmażone na maśle lub okraszone stopionym boczkiem.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
S m a c z n e g o:)
Bardzo dziękuje , wyszły !!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D w końcu nie są ani za rzadkie ani za twarde dziękuję!!!
OdpowiedzUsuń