czwartek, 12 września 2013

KOPYTKA



Yhmyyy...KOPYTKA, któż nie lubi tych wspaniałych klusek w kształcie kopniętego kwadratu? Ja uwielbiam imam nadzieję, że Ty również je, te "kopuytki" lubisz, bo zabieram Cię w kopytkową podróż i pokaże w jaki sposób, prosty sposób, można je przygotować :)



KOPYTKA
Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
przygotowanie
  1. Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i ugotuj.
  2. Letnie obierz ze skóry i przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa, w tym drugim przypadku ziemniaki powinny być zimne, bo ciepłe tępią nożyki.
  3. Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków i dokładnie połącz. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, energicznie i dokładnie.
  4. Kiedy ciasto okaże się zbyt rzadkie - dodaj, proszę, jeszcze trochę mąki.
  5. Z wyrobionego ciasta "utocz" wałek o średnicy około 2 cm, spłaszcz go delikatnie nożem i pokrój, skośnie, na kluski o długości około 2 do 4 cm.
  6. Tak uformowane kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  7. Podawaj do różnego rodzaju mięs z sosami, sosem pieczarkowym, obsmażone na maśle lub okraszone stopionym boczkiem.


Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...


S m a c z n e g o:)

2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuje , wyszły !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :D w końcu nie są ani za rzadkie ani za twarde dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń