piątek, 30 sierpnia 2013

ŁAZANKI



Dzisiaj wspólnie, mam nadzieję że wspólnie, zrobimy łazanki i niczego dziwnego w tym nie ma, gdyby nie fakt, że wszyscy przyzwyczajeni jesteśmy do tego, iż łazanki to jest typowo wigilijne danie,
to znaczy z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi. Ale te wigilijne zostawmy na grudzień. A ja dzisiaj postaram się złamać ten stereotyp i pokazać Ci, jak zrobić łazanki nie po wigilijnemu. I mam wielką, ogromną nadzieję, że mój sposób na „całoroczne”, nie postne, łazanki spodoba Ci się. Do roboty!!!




ŁAZANKI
Składniki:
  • ½ główki dużej białej kapusty lub 1 mała
  • ok. 10 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 pęto kiełbasy podlaskiej lub dwie kiełbasy śląskie
  • około 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ser żółty typu ementaler w plastrach, lub starty na tarce o grubych oczkach
  • smalec i bułka tarta / kasza manna
Kapustę umyj, usuń pierwsze liście, poszatkuj. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą, tak żeby nie zakryła, ta woda, kapusty i gotuj na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie boczek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Jeżeli boczek będzie bardzo chudy, dodaj troszeczkę smalcu. Kiedy boczek już się pięknie zarumieni i stopi dodaj obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż razem z boczkiem. Dodaj kiełbasę, również pokrojoną w kostkę. Do gotującej się i osolonej wody wrzuć makaron typu łazanki
i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kapustę połącz z boczkiem, cebulą i kiełbasą. Dodaj ugotowane łazanki. Wymieszaj dokładnie dodając na końcu przecier pomidorowy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną.  Przykryj plastrami sera żółtego lub startego na tarce o dużych oczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i obdarz tym pysznym dobrodziejstwem swoich najbliższych. Smacznego!