Dzisiaj wspólnie, mam
nadzieję że wspólnie, zrobimy łazanki i niczego dziwnego w tym nie ma, gdyby
nie fakt, że wszyscy przyzwyczajeni jesteśmy do tego, iż łazanki to jest typowo
wigilijne danie,
to znaczy z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi. Ale te wigilijne
zostawmy na grudzień. A ja dzisiaj postaram się złamać ten stereotyp i pokazać
Ci, jak zrobić łazanki nie po wigilijnemu. I mam wielką, ogromną nadzieję, że
mój sposób na „całoroczne”, nie postne, łazanki spodoba Ci się. Do roboty!!!
ŁAZANKI
Składniki:
- ½ główki dużej białej kapusty lub 1 mała
- ok. 10 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 pęto kiełbasy podlaskiej lub dwie kiełbasy śląskie
- około 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ser żółty typu ementaler w plastrach, lub starty na tarce o grubych oczkach
- smalec i bułka tarta / kasza manna
Kapustę umyj, usuń
pierwsze liście, poszatkuj. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą, tak żeby nie
zakryła, ta woda, kapusty i gotuj na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie boczek pokrój
w drobną kostkę i wyłóż na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Jeżeli boczek
będzie bardzo chudy, dodaj troszeczkę smalcu. Kiedy boczek już się pięknie
zarumieni i stopi dodaj obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż
razem z boczkiem. Dodaj kiełbasę, również pokrojoną w kostkę. Do gotującej się
i osolonej wody wrzuć makaron typu łazanki
i gotuj zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Ugotowaną kapustę połącz z
boczkiem, cebulą i kiełbasą. Dodaj ugotowane łazanki. Wymieszaj dokładnie
dodając na końcu przecier pomidorowy.
Naczynie żaroodporne
wysmaruj smalcem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Przykryj plastrami sera żółtego lub startego
na tarce o dużych oczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni na około 20 minut. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i obdarz tym
pysznym dobrodziejstwem swoich najbliższych. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz