Kolejna odsłona placków ziemniaczanych i nie ukrywam, że ta odsłona jest przepysznościowo wspaniała!
Można oczywiście zrobić wersję wegetariańską i wersję mięsną, To zależy tylko i wyłącznie od Twoich upodobań kulinarnych.
Chciałabym również zaznaczyć, że jest to pyszna i wspaniała okazja do wykorzystania resztek jedzeniowych z lodówki.
Więc (nie zaczyna się zdania od "więc", ale w mojej kuchni wszystko wypada), zabieramy się do roboty!
PLACEK PO ZBÓJNICKU
Składniki:
- mięso pokrojone w kostkę, rodzaj wg uznania wieprzowina, kurzyna, indyk, wołowina
- cebula
- papryka czerwona, zielona, biała, żółta - wg uznania
- pieczarki
- czosnek - ilość wg uznania
- pomidory świeże, lub z puszki, a w razie potrzeby ketchup lub przecier pomidorowy
- sól, pieprz
- paprykę słodką
- chilli
- gęsta śmietana
- olej lub oliwa z oliwek - wg uznania
i pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula będzie już szklista, dodaj paprykę umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną również w kostkę. Delikatnie podsmaż wszytko razem intensywnie, ale krótko. Do całego tego towarzystwa dodaj umyte pieczarki pokrojone w kostkę. Podsmaż wszystko razem. Przepuść przez praskę czosnek (ilość wg uznania). Dodaj podsmażone mięso. Na końcu dodaj umyte, pokrojone w kostkę pomidory, a jeżeli nie będziesz mieć pomidorów, to można dodać przecier pomidorowy lub zwykły, ale pikantny ketchup. Mile widziane byłyby również pomidory z puszki.
Na końcu dodajemy przyprawy sól, pieprz, a resztę przypraw wg Twojego smaku. Ja dodaję czerwoną słodką paprykę, chilli.
Gratuluję zrobiliśmy wspólnie pyszny sos do placka po zbójnicku.
Teraz musisz przygotować placki ziemniaczane - kliknij mnie
które wypadałoby usmażyć na niewielkiej patelence z obu stron na złocisty kolor.
Usmażony placek wyłóż na talerz, na placek, a właściwie na jego połowę wyłóż sos wcześniej przygotowany, złóż go, ten placek, na pół, polej gęstą śmietaną, posyp kawałkiem czegoś ostrego
i pochłoń z wielkim smakiem w miłym towarzystwie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz