Yhmyyy, placki ziemniaczane !!! Chrupiące, złociste, okrąglutkie !!!
Na samą myśl ślinka mi cieknie i szczerze napisawszy to nie znam osoby, która nie lubiłaby tych plackowych pyszności. Podawane są na różne sposoby na słodko, na słono, na ostro, na łagodnie i każda tych wersji jest wyśmienita !
Na słodko ? * ze śmietana i cukrem * z dżemem
Na słono ? * z ketchupem * sosem grzybowym - kliknij mnie :)
Na ostro ? * z papryczką chilli * ketchupem pikantnym
Na kwaśno ? * z borówka * z żurawiną...itd...itp:)
A teraz z pisania przejdźmy do gotowania i wspólnego przyrządzenia tych pysznych placków:)))
PLACKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
- 10 : 12 średnich ziemniaków (2 : 3 ziemniaczków na 1 osobę)
- 1 średnia cebula (opcjonalnie, wg uznania)
- 2 duże, lub 3 małe jaja
- około 3 dużych łyżek „sałatkowych” mąki
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Do malaksera wrzuć obrane i umyte ziemniaki oraz cebulę (jeżeli nie masz malaksera,
utrzyj ziemniaki i cebulę na tarce o małych oczkach).
Wbij całe jaja. Dokładnie wymieszaj.
Do uzyskanej masy dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj.
Na dobrze rozgrzany olej nałóż łyżką małe placuszki i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Placki można podawać:
ze śmietaną przyprawioną na ostro
ze śmietaną i cukrem
lub (i tu Cię zaskoczę) z kwaskowatymi dżemami – porzeczkowym, żurawinowym, borówkowym
p.s. Jeżeli placuszki wyszły Ci złociste i chrupiące – GRATULUJĘ !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz