Sos pieczarkowy to taki sos, który, chyba, nie ma wrogów.
Lubią go dzieci, młodzież i dorośli. Pyszny do wszystkiego. Smak wszelkiego
rodzaju klusek jest tym sosem uszlachetniany ku chwale naszym podniebieniom.
Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą moim przepisem na ten pyszny,
aromatyczny, acz prosty i tani przepis na sos pieczarkowy.
SOS PIECZARKOWY
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- ¼ litra wody lub bulionu
- kilka kawałków grzybów suszonych (nieobligatoryjnie)
- 5 dag masła
- około 5 dag mąki
- 1/8 l śmietany
- sól i pieprz
- około 1 łyżka soku z cytryny
Pieczarki umyte i obrane, pokrojone w cienkie plasterki
wrzuć do garnka. Cebulę obierz i drobno pokrój. Oba te składniki włóż do garnka
i zalej ¼ wody lub bulionu mięsnego lub warzywnego. Przykryj i duś na wolnym
ogniu do miękkości. Kiedy pieczarki i cebula będą miękkie, odcedź, a wywar
zachowaj.
W rondelku roztop masło, do tego dodaj mąkę i wymieszaj tak,
aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Rozprowadź to wywarem z pieczarek, W miarę
podnoszenia się temperatury w rondlu, sos będzie gęstniał.
Dopraw solą i
pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę oraz ugotowane pieczarki z
cebulą. I to wszystko sos gotowy!
Podawaj z kasza gryczaną, kopytkami, z babą ziemniaczaną
oraz wykorzystaj do różnego rodzaju pieczeni.
Smacznego!
Ile gotowac pieczarki?
OdpowiedzUsuń