sobota, 1 czerwca 2013

SOS PIECZARKOWY



Sos pieczarkowy to taki sos, który, chyba, nie ma wrogów. Lubią go dzieci, młodzież i dorośli. Pyszny do wszystkiego. Smak wszelkiego rodzaju klusek jest tym sosem uszlachetniany ku chwale naszym podniebieniom. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą moim przepisem na ten pyszny, aromatyczny, acz prosty i tani przepis na sos pieczarkowy.






SOS PIECZARKOWY



Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ¼ litra wody lub bulionu
  • kilka kawałków grzybów suszonych (nieobligatoryjnie)
  • 5 dag masła
  • około 5 dag mąki
  • 1/8 l śmietany
  • sól i pieprz
  • około 1 łyżka soku z cytryny

 Pieczarki umyte i obrane, pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do garnka. Cebulę obierz i drobno pokrój. Oba te składniki włóż do garnka i zalej ¼ wody lub bulionu mięsnego lub warzywnego. Przykryj i duś na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy pieczarki i cebula będą miękkie, odcedź, a wywar zachowaj.
W rondelku roztop masło, do tego dodaj mąkę i wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Rozprowadź to wywarem z pieczarek, W miarę podnoszenia się temperatury w rondlu, sos będzie gęstniał. 
Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę oraz ugotowane pieczarki z cebulą. I to wszystko sos gotowy!

Podawaj z kasza gryczaną, kopytkami, z babą ziemniaczaną oraz wykorzystaj do różnego rodzaju pieczeni.

Smacznego!