środa, 29 maja 2013

SOS BESZAMELOWY



Sos beszamelowy to taki wspaniały sos, który rewelacyjnie sprawdza się 
w różnego rodzaju zapiekankach. Są dwa rodzaje robienia tegoż pysznego sosu,
z jajkiem i bez niego. Ja preferuję z jajkiem, bo tak mówi stara książka kucharska „Kuchnia polska” z I połowy ubiegłego stulecia”. Ale to brzmi – ubiegłego stulecia!
No więc, wracając do tego sosu, to charakteryzuje się on tym, iż bazą jest mleko, a nie woda, jak w przypadku innych sosów. Nazwa brzmi dumnie – sos beszamelowy – i wydawałoby się, że adekwatnie do nazwy, wykonanie tego sosu jest równie dumne, czyli trudne. Nic mylnego, jak się wie jak…
Bardzo polecam ten sos, bo będzie on przydawał nam się coraz częściej.
Zapraszam.



SOS BESZAMELOWY



Składniki:

  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • troszeczkę soku z cytryny

Do rondelka włóż masło i roztop je, ale nie przyrumieniaj.
Dodaj mąkę i szybko i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Wszystko to zrób na bardzo małym ogniu.
Pomału wlewaj mleko, ciągle mieszając.
Kiedy uzyskasz jednolitą masę, do rozbełtanych jajek dodawaj ją, tę masę, ciągle mieszając, po łyżce. To jest tak zwane hartowanie jaj, żeby się nie ścięły. Kiedy już jajka będą dobrze wymieszane z płynem mlecznym, dodaj wszystko do całości i mieszaj. W miarę podwyższania się temperatury w rondlu, sos będzie gęstniał,
a jak zacznie do Ciebie mrugać, to znaczy, że jest gotowy. Teraz przyszła pora do posolenie i popieprzenie oraz dodanie soku z cytryny i gałki muszkatołowej.
Ta ostatnia nie jest obligatoryjna.
Prawda, że prosty jest ten sposób na sos beszamelowy?
Nie taki diabeł straszny jest, jak go malują:)