Mnie zainspirowały resztki po potrawce. Został mi ryż i
zostały mi dwa spore kawałki mięsa gotowanego, jak również „znalazłam” w
lodówce kolorowe papryki, po pół z każdego koloru, i kilka pieczarek. Cebulę,
czosnek i zieloną natkę pietruszki staram się mieć zawsze.
Mięso z kurczaka możesz zastąpić wędlinami, które są świeże,
ale niekoniecznie ładnie będą wyglądać na kanapkach. Fantastycznie też nada się
trochę podeschnięty ser żółty. I jak to wszystko w odpowiedni sposób połączyć,
przyprawić i wymieszać, a na końcu jeszcze zapiec – powstanie danie odlotowe,
które również świetnie nadaje się na lunch do pracy (jeżeli w pracy jest
mikrofalówka). Ale jest to danie, które można wykonać ze świeżych składników,
to znaczy ze składników, które nabyliśmy w drodze kupna specjalnie do wykonania
tegoż dania.
I w ten oto sposób przechodzimy do zrobienia tego
przepysznego dania.
RISOTTO... Z RESZTEK
Składniki:
- 1 duża cebula
- kilka pieczarek
- kawałki mięsa lub wędliny
- 1 szklanka ryżu (albo z poprzedniego dnia, albo świeżo ugotowanego, ale jedno z drugim wymieszane)
- papryka żółta
- papryka czerwona
- papryka zielona
- czosnek (ilość wg uznania)
- 1 puszka groszku konserwowego
- świeże pomidory, lub przecier albo koncentrat pomidorowy
- zioła (np. bazylia, chilli, czosnek)
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ser żółty typu ementaler lub resztki sera żółtego z lodówki
- olej lub oliwa z oliwek
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i na nim podsmaż
obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do niej umyte,
obrane i drobno pokrojone pieczarki. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę mięsu lub wędlinę.
Podsmaż wszystko delikatnie i odstaw.
Ryż ugotuj (albo wykorzystaj ten z poprzedniego dnia) dodaj
do niego podsmażone „towarzystwo” i dokładnie wymieszaj.
Do całości dodaj
kolorowe papryki pokrojone w drobną kostkę, odsączony groszek konserwowy
oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory lub koncentrat / przecier pomidorowy.
Można też użyć pomidory z puszki bez skóry i dodać pokrojone
w kostkę. Teraz przyszła pora na przyprawy. Jakie przyprawy dodasz, to
zależy tylko i wyłącznie od Twoich kubków smakowych.
Ja dodaje chilli, bazylię
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia
żaroodpornego, wyłóż z wierzchu żółtym serem i zapiekaj
15 minut w piekarniku podgrzanym
do temperatury 200 stopni.
I mam nadzieję, że tak samo będzie Ci smakowało w domu, jak
i w pracy.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz