niedziela, 26 maja 2013

RISOTTO




Dzisiaj będziemy wspólnie robić pyszne danie z resztek, czyli przegląd lodówki w jednym garnku. A tak poważnie, to faktycznie pokaże Ci dzisiaj sposób na wykorzystanie różnych resztek, żeby nie wyrzucać jedzenia.
Mnie zainspirowały resztki po potrawce. Został mi ryż i zostały mi dwa spore kawałki mięsa gotowanego, jak również „znalazłam” w lodówce kolorowe papryki, po pół z każdego koloru, i kilka pieczarek. Cebulę, czosnek i zieloną natkę pietruszki staram się mieć zawsze.

Mięso z kurczaka możesz zastąpić wędlinami, które są świeże, ale niekoniecznie ładnie będą wyglądać na kanapkach. Fantastycznie też nada się trochę podeschnięty ser żółty. I jak to wszystko w odpowiedni sposób połączyć,
 przyprawić i wymieszać, a na końcu jeszcze zapiec – powstanie danie odlotowe, które również świetnie nadaje się na lunch do pracy (jeżeli w pracy jest mikrofalówka). Ale jest to danie, które można wykonać ze świeżych składników, to znaczy ze składników, które nabyliśmy w drodze kupna specjalnie do wykonania tegoż dania.

I w ten oto sposób przechodzimy do zrobienia tego przepysznego dania.




 RISOTTO... Z RESZTEK


Składniki:

  • 1 duża cebula
  • kilka pieczarek
  • kawałki mięsa lub wędliny
  • 1 szklanka ryżu (albo z poprzedniego dnia, albo świeżo ugotowanego, ale jedno z drugim wymieszane)
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • czosnek (ilość wg uznania)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • świeże pomidory, lub przecier albo koncentrat pomidorowy
  • zioła (np. bazylia, chilli, czosnek)
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty typu ementaler lub resztki sera żółtego z lodówki  
  • olej lub oliwa z oliwek



Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i na nim podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do niej umyte, obrane i drobno pokrojone pieczarki. Dokładnie wymieszaj  i dodaj pokrojone w kostkę mięsu lub wędlinę.

Podsmaż wszystko delikatnie i odstaw.

Ryż ugotuj (albo wykorzystaj ten z poprzedniego dnia) dodaj do niego podsmażone „towarzystwo” i dokładnie wymieszaj.

Do całości dodaj  kolorowe papryki pokrojone w drobną kostkę, odsączony groszek konserwowy oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory lub koncentrat / przecier pomidorowy. Można też użyć pomidory z puszki bez skóry i dodać pokrojone 
w kostkę. Teraz przyszła pora na przyprawy. Jakie przyprawy dodasz, to zależy tylko i wyłącznie od Twoich kubków smakowych. 
Ja dodaje chilli, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłóż z wierzchu żółtym serem i zapiekaj 
15 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 200 stopni.

I mam nadzieję, że tak samo będzie Ci smakowało w domu, jak i w pracy. 
Życzę smacznego!