niedziela, 2 czerwca 2013

BABA ZIEMNIACZANA




Baba ziemniaczana to jedna z ulubionych moich potraw. Robiona jest na tysiące sposobów, a rezultat jest zawsze taki sam – pyszny! Ponieważ staram się przygotowywać potrawy tanie, smaczne i proste w przygotowaniu, to nie mogło się obejść bez baby ziemniaczanej.

Mam nadzieję, że ten przepis spodoba Ci się i będziesz do niego zaglądać.
W moim rodzinnym domu nie było to popularne danie do jedzenia, może za sprawą tej historii, a może nie...Tego nie wie nikt.

Pewnie coś przekręcę, ale koniec na pewno będzie się zgadzał.

Otóż ktoś, gdzieś u mojego Taty w domu, kiedy to Tato był jeszcze kawalerem, zrobił taką babę. Niestety nie wyszła baba, tylko coś, co przypominało wszystko, tylko nie babę ziemniaczaną i co nie nadawało się do spożycia. Wyszła jedna wielka glutowato-gumiasta masa.  W związku z tym zostało, to coś, wyrzucone na śmietnik. Ale przed wyrzuceniem i stwierdzeniem, że nie nadaje się do jedzenia, zostało, to coś, okraszone z wierzchu pachnącym, podsmażonym boczkiem. Zapach boczku zwabił do śmietnika psa sąsiada, który to pies zwabiony pięknym zapachem boczku wziął do paszczy to coś i…no właśnie biedaczynie zębiska ugrzęzły w cieście i w żaden sposób nie mógł się uwolnić od tego ziemniaczanego gluta. Wyobraź sobie widok tego piszczącego i próbującego uwolnić się z „objęć” tego czegoś psiaka biegającego po ogrodzie. Żal psiska, ale wszyscy w okolicy co się pośmiali, to ich. Na szczęście najpierw uratowali czworonoga, a potem się śmiali. Pamiętam jak mój Tato opowiadał tę historię, zawsze ubaw był po pachy, mimo, że każdy z nas słyszał tę historię nie po raz pierwszy.





BABA  ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ szklanki mąki
  • 1/s szklanki mleka
  • 3 duże cebule
  • 2 pałki kiełbasy, którą można zastąpić boczkiem
  • 2 jaj
  • sól i pieprz



Boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do podsmażającej się kiełbasy / boczku. Dobrze podsmażone odstaw do wystygnięcia.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce lub potraktuj je mikserem / malakserem.

Na misce ułóż ściereczkę lnianą i przyczep ją, najlepiej gumką. Wyłóż na ściereczkę starte ziemniaki i pozwól im się odsączyć z nadmiaru soku.  

Do drugiej miski wlej mleko, jajka i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając dodawaj po łyżce odsączone ziemniaki.

Do całości dodaj ostudzoną cebulę z boczkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Całą tę masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną / bułką tartą, formy, najlepiej formy na babkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 – 220 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. Podawaj ze śmietaną, ketchupem lub sosem pieczarkowym.

Życzę Ci smacznego, bo innej opcji nie ma:)