Baba ziemniaczana to jedna z ulubionych moich potraw.
Robiona jest na tysiące sposobów, a rezultat jest zawsze taki sam – pyszny!
Ponieważ staram się przygotowywać potrawy tanie, smaczne i proste w
przygotowaniu, to nie mogło się obejść bez baby ziemniaczanej.
Mam nadzieję, że ten przepis spodoba Ci się i będziesz do
niego zaglądać.
W moim rodzinnym domu nie było to popularne danie do jedzenia,
może za sprawą tej historii, a może nie...Tego nie wie nikt.
Pewnie coś przekręcę, ale koniec na pewno będzie się
zgadzał.
Otóż ktoś, gdzieś u mojego Taty w domu, kiedy to Tato był
jeszcze kawalerem, zrobił taką babę. Niestety nie wyszła baba, tylko coś, co
przypominało wszystko, tylko nie babę ziemniaczaną i co nie nadawało się do
spożycia. Wyszła jedna wielka glutowato-gumiasta masa. W związku z tym zostało, to coś, wyrzucone na
śmietnik. Ale przed wyrzuceniem i stwierdzeniem, że nie nadaje się do jedzenia,
zostało, to coś, okraszone z wierzchu pachnącym, podsmażonym boczkiem. Zapach
boczku zwabił do śmietnika psa sąsiada, który to pies zwabiony pięknym zapachem
boczku wziął do paszczy to coś i…no właśnie biedaczynie zębiska ugrzęzły w
cieście i w żaden sposób nie mógł się uwolnić od tego ziemniaczanego gluta.
Wyobraź sobie widok tego piszczącego i próbującego uwolnić się z „objęć” tego
czegoś psiaka biegającego po ogrodzie. Żal psiska, ale wszyscy w okolicy co się
pośmiali, to ich. Na szczęście najpierw uratowali czworonoga, a potem się
śmiali. Pamiętam jak mój Tato opowiadał tę historię, zawsze ubaw był po pachy,
mimo, że każdy z nas słyszał tę historię nie po raz pierwszy.
BABA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki
- 1/s szklanki mleka
- 3 duże cebule
- 2 pałki kiełbasy, którą można zastąpić boczkiem
- 2 jaj
- sól i pieprz
Boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na dobrze rozgrzanej
patelni.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do
podsmażającej się kiełbasy / boczku. Dobrze podsmażone odstaw do wystygnięcia.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce lub potraktuj je
mikserem / malakserem.
Na misce ułóż ściereczkę lnianą i przyczep ją, najlepiej
gumką. Wyłóż na ściereczkę starte ziemniaki i pozwól im się odsączyć z nadmiaru
soku.
Do drugiej miski wlej mleko, jajka i mąkę. Wszystko bardzo
dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając dodawaj
po łyżce odsączone ziemniaki.
Do całości dodaj ostudzoną cebulę z boczkiem. Dopraw solą i
pieprzem.
Całą tę masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
kaszą manną / bułką tartą, formy, najlepiej formy na babkę. Piecz w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200 – 220 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
Podawaj ze śmietaną, ketchupem lub sosem pieczarkowym.
Życzę Ci smacznego, bo innej opcji nie ma:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz