Któż nie lubi tych smakowitych „piłeczek”?
Okraszone podsmażoną cebulką lub ewentualnie podsmażonym
boczusiem, albo podsmażoną cebulą na podsmażonym boczusiem z różnego rodzaju
surówkami…och rozmarzyłam się chyba, oj rozmarzyłam.
Pyzy z mięsem są wspaniałe, ale można je przecież również
jeść jako same kluski – dodatki do mięs, sosów. Pyszne!
I dlatego polecam, bo to jak zwykle tanie, łatwe, a co
najważniejsze nasze, polskie:)
Pyzy z mięsem
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- około 10 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- mięso ugotowane (z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem bobkowym, solą i pieprzem
- cebula
- sól i pieprz
- olej
Farsz
Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę obierz pokrój w drobna kostkę i podsmaż na oleju.
Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, a jeżeli będzie za suche – dodaj trochę
bulionu z tego mięsa. Jeżeli lubisz, dodaj trochę natki pietruszki – polecam.
Ciasto
Ziemniaki podziel na połowę. Jedną połowę dokładnie umyj i
ugotuj w mundurkach, a drugą połowę
obierz i zetrzyj na tarce, bądź zmiksuj w malakserze / mikserze. Surowe,
starte ziemniaki wyłóż na lnianą ściereczkę, niech obciekną z nadmiaru soku.
Nie wylewaj go.
Ugotowane ziemniaki obierz ze skóry i przepuść przez praskę
lub maszynkę do mielenia mięsa. Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi, dodaj
skrobię, która się wytrąciła z soku z surowych ziemniaków
i osadziła na dnie
naczynia. Wbij jedno jajko, dobrze wymieszaj i dodaj tyle mąki, żeby ciasto
było zwarte i można było lepić z niego pyzy.
UWAGA! Wszystkie
kluski robione z ziemniaków gotowanych (kopytka, kluski śląskie, pyzy, knedle) muszą
być ulepione i ugotowane natychmiast po wyrobieniu ciasta, ponieważ szybko, to
ciasto, wilgotnieje.
Z gotowego ciasta utocz wałek o średnicy około 3 cm i pokrój w paski o
grubości około 1 cm.
Każdy taki kawałek ciasta rozpłaszcz doi wielkości dłoni, wyłóż na niego trochę
farszu i zlep, formuj zgrabne kule. Wodę zagotuj, posól, dodaj trochę oleju i
delikatnie po jednej sztuce wkładaj ulepione pyzy. Zmniejsz temperaturę i gotuj
około 10 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Wyjmuj pojedynczo łyżką
cedzakową, okraś podsmażonym boczkiem lub podsmażoną cebulką i…smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz