wtorek, 4 czerwca 2013

PYZY





Któż nie lubi tych smakowitych „piłeczek”?

Okraszone podsmażoną cebulką lub ewentualnie podsmażonym boczusiem, albo podsmażoną cebulą na podsmażonym boczusiem z różnego rodzaju surówkami…och rozmarzyłam się chyba, oj rozmarzyłam.

Pyzy z mięsem są wspaniałe, ale można je przecież również jeść jako same kluski – dodatki do mięs, sosów. Pyszne!

I dlatego polecam, bo to jak zwykle tanie, łatwe, a co najważniejsze nasze, polskie:)






Pyzy z mięsem


Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • około 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • mięso ugotowane (z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem bobkowym, solą i pieprzem
  • cebula
  • sól i pieprz
  • olej



Farsz

Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę obierz pokrój w drobna kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj, a jeżeli będzie za suche – dodaj trochę bulionu z tego mięsa. Jeżeli lubisz, dodaj trochę natki pietruszki – polecam.



Ciasto

Ziemniaki podziel na połowę. Jedną połowę dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, a drugą połowę  obierz i zetrzyj na tarce, bądź zmiksuj w malakserze / mikserze. Surowe, starte ziemniaki wyłóż na lnianą ściereczkę, niech obciekną z nadmiaru soku. Nie wylewaj go.

Ugotowane ziemniaki obierz ze skóry i przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi, dodaj skrobię, która się wytrąciła z soku z surowych ziemniaków
i osadziła na dnie naczynia. Wbij jedno jajko, dobrze wymieszaj i dodaj tyle mąki, żeby ciasto było zwarte i można było lepić z niego pyzy.



UWAGA! Wszystkie kluski robione z ziemniaków gotowanych (kopytka, kluski śląskie, pyzy, knedle) muszą być ulepione i ugotowane natychmiast po wyrobieniu ciasta, ponieważ szybko, to ciasto, wilgotnieje.



Z gotowego ciasta utocz wałek o średnicy około 3 cm i pokrój w paski o grubości około 1 cm. Każdy taki kawałek ciasta rozpłaszcz doi wielkości dłoni, wyłóż na niego trochę farszu i zlep, formuj zgrabne kule. Wodę zagotuj, posól, dodaj trochę oleju i delikatnie po jednej sztuce wkładaj ulepione pyzy. Zmniejsz temperaturę i gotuj około 10 minut od wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Wyjmuj pojedynczo łyżką cedzakową, okraś podsmażonym boczkiem lub podsmażoną cebulką i…smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz