środa, 5 czerwca 2013

KROKIETY




Kolejna potrawa, którą uwielbiamy. Z różnymi farszami, różnie robione, różnie zawijane…zawsze smakują wyśmienicie.
Wykorzystując te pyszne naleśniki, podawane w odpowiedni, czyli piękny i samkowity sposób, mogą uchodzić, a właściwie nie mogą, tylko uchodzą za delicje świata. Zrobić pyszne naleśniki to nie jest taka prosta sprawa.
O jednym trzeba pamiętać – patelnia, na której będziesz smażyć naleśniki, musi być bardzo dobrze rozgrzana. I jeżeli nie uda Ci się pierwszy naleśnik, to znaczy, że była ona, patelnia, za zimna. Następne wyjdą już wspaniale!!!


KROKIETY

Składniki:

Farsz
  • 1 duża cebula
  • czerwona papryka
  • około 15 dag pieczarek
  • mięso (np.po pyzach)
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • około 1 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • olej

Naleśniki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masłą
  • 2 łyżeczki soli
  • Szczypta kurkumy (dla koloru)
  • około 25 dag mąki pszennej

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
Czerwoną paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do podsmażonej już cebuli.
Pieczarki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do całości.
Delikatnie wszystko podsmaż i dodaj do tego mięso. Mięso ugotowane z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem bobkowym, solą i pieprzem, przepuszczone przez maszynkę do mielenia mięsa. Może to być oczywiście resztka farszu po pyzach.
Jeżeli farsz wyda Ci się zbyt suchy, dodaj trochę oleju, a jak masz, to bulionu z mięsa.
Na końcu dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
A teraz zrobimy ciasto na naleśniki.
Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mleko i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolita, gładką masę z ogromną ilością bąbelków powietrza. Pamiętaj, że im więcej tych bąbelków, tym delikatniejsze ciasto. Do całości dodaj roztopione masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj szczyptę kurkumy. Na końcu, cały czas mieszając dodawaj łyżkami mąkę.
I tak dobrze wyrobione ciasto wlewaj delikatnie na bardzo, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, delikatnie posmarowaną (np. pędzelkiem) olejem. Smaż z obu stron, wyłóż, na gotowy już naleśnik farsz, zawiń i przed podaniem podsmaż na patelni. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz