wtorek, 20 sierpnia 2013

KNEDLE Z PIECZARKAMI



Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni bardziej do knedli z truskawkami, czy ze śliwkami. A żeby nie było tak monotonnie i owocowo ja zaproponuję Ci knedle z pieczarkami. Taką inną, wytrawną wersję tych pysznych kluch.
Knedle jak to knedle. Pyszne są świeże z wody, ale...takie odsmażane na maśle, z bułką tartą - poezja smaku, że się tak wyrażę :)




KNEDLE Z PIECZARKAMI
Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 25 dag mąki pszennej
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Ostudź. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę, dodaj jajko i stopniowo dodawaj mąkę. Stopniowo dlatego, bo ziemniaki mogą być mniej lub bardziej soczyste. Wszystkie składniki dobrze połącz, do uzyskania jednolitej gładkiej masy.


UWAGA! 
wszelkiego rodzaju kluski, które się robi z gotowanych ziemniaków trzeba, to ciasto, szybko zrobić, uformować i ugotować, gdyż z upływem czasu będzie się ono robić rzadkie i trzeba będzie dodawać więcej mąki, co nie wpłynie dobrze na smak i konsystencje ciasta. Będzie można nimi, tymi kluchami wybijać okna, a i ich smak pozostawi wiele do życzenia.


TEST
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy ciasto jest dobre, uformuj małą „piłeczkę”, wrzuć ją do gotującej się wody i gotuj, od wypłynięcia na powierzchnię około 3 – 4 minuty. Spróbuj. Jeżeli wyszła klucha dobra – to znaczy, ze ciasto zrobiłaś / łeś wyśmienite.

Farsz pieczarkowy

  • około 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła (4 dag)
  • sól i pieprz
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój drobno.
Cebulę obierz i równie drobno posiekaj. Zeszklij na rozpuszczonym maśle i dodaj pieczarki. Jeszcze trochę razem podsmaż  i odstaw do wystygnięcia. Do ostudzonych pieczarek dodaj żółtko,  bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Uformuj wałek o średnicy około 3-4 cm i odkrawaj krążki o grubości 1-2 cm, tak, żeby po rozpłaszczeniu powstał placek wielkości dłoni i grubości nie większej jak 1 cm. Na tenże placek nałóż tyle farszu, ile Ci się zmieści, zaklej kluskę i połóż na blacie obsypanym mąką. Tak przygotowane knedle wrzucaj do gotującej się i osolonej wody (możesz do tej wody dodać łyżkę masła, żeby zapobiec sklejaniu się klusek podczas gotowania), pamiętając, że kluski muszą swobodnie pływać w garnku. Gotuj 3 – 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
Gotowe i pyszne knedle możesz polać rozpuszczonym masłem
lub masłem połączonym z bułką tartą.


Smacznego !