poniedziałek, 12 sierpnia 2013

GOLONKA, Jak zrobić golonkę? | Magdalenkowe Frykasy

Golonka, ach golonka!!!
Czyż jest ktoś, kto by nie lubił Cię? Jeżeli taki ktoś istnieje, to nie wie, co jest dobre.
Golonka to jest takie dziwne danie, które, tak na chłopski rozum ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu, nie obrażając chłopa) nie powinna być jedzona w upały, bo w upały najlepiej jeść lekkostrawne potrawy. A jednak najbardziej lubiana jest latem, chrupana pod parasolem i popijana zimnym piwem dla ochłody. Czy to z chlebem, czy to z ziemniakami w różnych postaciach (gotowane, pieczone, smażone). Z chrzanem, czy bez niego. Z musztardą, czy bez musztardy, smakuje jednakowo wybornie i wyśmienicie. Ale przyznam się (i tu góruje ten mój chłopski rozum), że ja lubię ją, tę golonkę, jeść zimą. Oprócz doznań smakowych dostarcza mi odpowiednią ilość kalorii, żeby przetrwać zimowe zawieruchy.
Ale muszę tu nadmienić, iż golonka indycza przyrządzona w poniższy sposób jest równie smakowita, jak ta klasyczna wieprzowa. Dlatego Ci, którzy nie jedzą wieprzowiny, albo odchudzają się, z powodzeniem mogą skorzystać z tejże propozycji, i co najważniejsze, będzie na 120% ukontentowany smakiem tej golonki indyczej.







GOLONKA
Składniki:
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 butelka jasnego wina (0,33l)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Goleń umyj, opal z owłosienia i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj 15 – 20 minut. 
Wyjmij osącz, a wywar zachowaj.
Przyprawy zmiażdż, a właściwie rozbij w moździerzu i wysmaruj nimi golonkę. Obsmaż na dobrze rozgrzanym smalcu z każdej strony, tak na rumiano.
Warzywa obierz, umyj, pokrój w cienkie paseczki (możesz to zrobić na tarce o grubych oczkach). Włóż do:
  1. albo do rondla, na nie połóż golonkę i podlej wywarem i duś pod przykryciem, na małym ogniu około 60 minut. Jak trzeba – gotuj dłużej
  2. włóż warzywa do brytfanny, dodaj mięso, podlej wywarem, przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 1 godzinę. Jak trzeba gotuj dłużej.
  3. w przypadku punktu 1 i 2 po godzinie, sprawdź, czy jest prawie miękka, podlej piwem i piecz w piekarniku bez przykrycia, aż się pięknie zrumieni.
Wyjmij, podawaj z czym tam chcesz i mam nadzieję, że Ci będzie smakowało.
Jeżeli chcesz, możesz do tego wykorzystać zamiast brytfanny, rękaw foliowy do pieczenia.
Smacznego i czekam na wieści jak Ci wyszła, ta goleń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz