To właśnie Ona nauczyła mnie robić te pyszne roladki. Babcia Żenia jest też mistrzynią w robieniu pysznych, zawiesistych, gęstych sosów. Każdy sos przez Nią zrobiony nie znajdzie na całej kuli ziemskiej sobie równego.
A tak na marginesie, to Babcia Żenia bardzo dobrze gotuje wszystko, ale sosy i zrazy - ohoho...
a galaretki owocowe? OHOHOHOHO...
Ale przejdę, jeśli pozwolisz, do meritum sprawy, czyli do...
Zrazów zawijanych z pięknej wołowiny zrazowej to jest to co my, Polacy, lubimy najbardziej.
A jak podamy do tego jeszcze
- KLUSKI ŚLĄSKIE - KLIKNIJ
- kopytka
- kaszę gryczaną
- a nawet PAMPUCHY - KLIKNIJ
Jako jarzyna - pyszna jest modro kapusto, surówka z kapusty czerwonej i buraczki na ciepło.
I typowo śląski obiad gotowy jest. O rany ależ ślinki, przy samym pisaniu, mi cieknie, już się nie mogę doczekać efektu końcowego. Zapraszam Cię do przygotowania razem ze mną tych pysznych roladek i przekonana jestem, że będzie to miłość od pierwszego wejrzenia, Twoja miłość do roladek:)))
I jeszcze jedna uwaga, do tych roladek można dodać różne różności, np. cebulę pokrojoną w cienkie piórka, pieczarki, ogórek kiszony - to zależy od naszego gustu. ja skupiam sie tylko na boczku, żeby nie zagłuszyc smaku wołowiny, która jest pyszna i niesłychanie aromatyczna sama w sobie.
ZRAZY
Składniki:
- około 1 kg wołowiny "zrazowej"
- boczek wędzony
- sól, pieprz
- bułka tarta
- musztarda ostra
- cebula
- pieczarki
- kilka ziarenek jałowca
- mąka
- olej
- wykałaczki
Rozbij dokładnie młotkiem na cieniutkie plasterki i kazdy z nich posól i popieprz z obu stron.
Tak przygotowane płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztarda i posyp niewielką ilościa bułki tartej. Na to wyłóż cienki ploaster boczku i zawiń spinając wykałaczką.
Tak przygotowane roladki obtocz bardzo delikatnie w mące i obsmaż na oleju z kazdej strony.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, połóż cienką warstwę na dnie rondla, w którym będziesz gotować zrazy
i na to ułóż kilka obsmażonych zrazów.
Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry, wyłóż na zrazy, które są już w garnku.
W przypadku wiekszej ilości roladek, kolejne połóż na pieczarkach, przełóż cebulą, znowu posyp pieczarkami i tak naprzemiennie, do wyczerpania mięsa. Na koniec dodaj kilka ziarenek jałowca. Zalej do wysokości 3/4 wrzącą wodą. Przykryj. Gotuj na małym ogniu około 1 - 2 godzin (do miękkości) co jakiś czas mieszając.
I tak ugotowanie roladki z mięsa wołowego z boczkiem sa juz gotowe.
Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz