czwartek, 8 sierpnia 2013

KLUSKI ŚLĄSKIE


Kolejne kluchy z ziemniaków, pyszne, wspaniałe, proste w przygotowaniu i rewelacyjnie
sprawdzające się z różnymi sosami. Po to właśnie mają, te kluski śląskie dziurkę - wgłębienie , żeby łatwo było sos z talerza pałaszować. Dlatego bez zbędnych wstępów zapraszam do zrobienia tych przepysznościowo pysznych klusek.




KLUSKI ŚLĄSKIE
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • sól
  • łyżka oliwy
Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimna wodą i ugotuj, w tak zwanych mundurkach.
Jeszcze ciepłe, obierz ze skórki i już ostudzone przepuść przez maszynkę do mięsa lub praskę.
Ziemniaki włóż do miski, podziel na cztery równe części i jedną z tych części wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Odłożoną część ziemniaków włóż z powrotem do miski, dodaj jajka i oliwę.
Wyrób ciasto na gładką i jednolitą masę.
Z gotowego ciasta uformuj małe kuleczki, w środku których zrób dziurkę i gotową kluchę połóż na blacie oprószonym mąka ziemniaczaną.
W garnku zagotuj wodę, osól i wrzucaj po kilka sztuk klusek. Kiedy wypłyną, przykryj garnek i odstawiamy na bok na 3−5 minut.
Gratuluję właśnie zrobiliśmy razem kluski śląskie.