I ponownie zapraszam na pyszne danie z ciastem drożdżowym w roli głównej. Tym razem świetna propozycja na piknik, prowiant na podróż, i rewelacyjny dodatek do piwa, na spotkania wśród przyjaciół.
Oczywiście cebulę można zastąpić czym innym, np. pieczarkami, tylko wtedy będą się one nazywać pieczarkarze, a nie cebularze.
Są długo świeże i, zapewniam, pyszne.
CEBULARZE (porcja na około 40 sztuk)
Ciasto
Oczywiście cebulę można zastąpić czym innym, np. pieczarkami, tylko wtedy będą się one nazywać pieczarkarze, a nie cebularze.
Są długo świeże i, zapewniam, pyszne.
CEBULARZE (porcja na około 40 sztuk)
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 1 łyżka soli
- 1 kg mąki tortowej
- przyprawy do zabarwienia ciasta – czerwona papryka albo kurkuma
- czosnek granulowany, dla smaku ciasta
Przygotuj zaczyn: do miski
wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się
zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.
W tym czasie jajka
dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.
Masło rozpuść (możesz to
zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do
rozbełtanych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również sól i paprykę albo
kurkumę, to zależy jakiego koloru chcesz, żeby było cebularze. Możesz też
dla smaku dodać czosnek granulowany.
Kiedy zaczyn podwoi swoją
objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią
się pęcherzyki powietrza.
Pamiętaj, że ciasto jest
wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie
czysta po jego wyjęciu.
Gotowe i dobrze wyrobione
ciasto rozwałkuj na grubość około ½ cm i wytnij koła takiej wielkości, jakiej
chcesz, żeby były cebularze.
FARSZ
Składniki:
FARSZ
Składniki:
- około 6 bardzo dużych cebul
- kilka ząbków czosnku
- olej lub oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy, np. bazylia, oregano, papryka...itp cebula uzyska przeźroczystość - odstaw, niech wystygnie.
Patelnię podgrzej i wlej olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz połóż cebulę i podsmaż cebulę ciągle mieszając. Wyciśnij przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj przyprawy.
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Możesz również spód wysmarować cienką warstwą ketchupu, polecam pikantny. Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę.
I tak przygotowane cebularze włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka".
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwu z przyjaciółmi :)))
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Możesz również spód wysmarować cienką warstwą ketchupu, polecam pikantny. Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę.
I tak przygotowane cebularze włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka".
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwu z przyjaciółmi :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz