piątek, 2 sierpnia 2013

CEBULARZE

I ponownie zapraszam na pyszne danie z ciastem drożdżowym w roli głównej. Tym razem świetna propozycja na piknik, prowiant na podróż, i rewelacyjny dodatek do piwa, na spotkania wśród przyjaciół.
Oczywiście cebulę można zastąpić czym innym, np. pieczarkami, tylko wtedy będą się one nazywać pieczarkarze, a nie cebularze.
Są długo świeże i, zapewniam, pyszne.





CEBULARZE (porcja na około 40 sztuk)
Ciasto


Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki tortowej
  • przyprawy do zabarwienia ciasta – czerwona papryka albo kurkuma
  • czosnek granulowany, dla smaku ciasta

Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszym pysznym cebularzom.

W tym czasie jajka dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.

Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do rozbełtanych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również sól i paprykę albo kurkumę, to zależy jakiego koloru chcesz, żeby było cebularze. Możesz też dla smaku dodać czosnek granulowany.

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.

Gotowe i dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość około ½ cm i wytnij koła takiej wielkości, jakiej chcesz, żeby były cebularze.

FARSZ
Składniki:
  • około 6 bardzo dużych cebul
  • kilka ząbków czosnku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy, np. bazylia, oregano, papryka...itp cebula uzyska przeźroczystość - odstaw, niech wystygnie.
Cebulę obierz i pokrój w wiórki.
Patelnię podgrzej i wlej olej lub oliwę. Na gorący tłuszcz połóż cebulę i podsmaż cebulę ciągle mieszając. Wyciśnij przez praskę kilka ząbków czosnku, dodaj przyprawy.
Kiedy cebula się zeszkli, odstaw i pozostaw do wystygnięcia.
Krążki ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Możesz również spód wysmarować cienką warstwą ketchupu, polecam pikantny. Można zrobić część cebularzy z ketchupem a część bez niego. Tak, dla urozmaicenia.
Na gotowe krążki ciasta wyłóż podsmażoną cebulę.
I tak przygotowane cebularze włóż do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut - do, tzw. "suchego patyczka".
Życzę Ci smacznego cebularzowego i miłych spotkań przy piwu z przyjaciółmi :)))