No i przyszła pora na naleśniki, a właściwie na idealne ciasto naleśnikowe, które sprawdza się zawsze,
i które od dwudziestu paru lat nie zawiodło mnie. Dlatego właśnie postanowiłam podzielić się z Tobą tym przepisem, bo jest on, ten przepis, wspaniale fantastyczny.
Naleśniki to są takie dobrodziejstwa kuchni polskiej, które można robić na wiele sposobów.
Na słodko i na wytrawnie.
Faszerować je można różnymi farszami serowymi, owocowymi, jarzynowymi, mięsnymi
i mięsno - jarzynowymi.
Polane czekoladą, śmietaną, bitą śmietaną, cukrem, musami owocowymi.
Na ciepło i na zimno.
Podsmażane na maśle.
Zapiekane pod beszamelem.
Do wykorzystania resztek z lodówki.
W formie krokietów.
Jako dodatek do barszczu czerwonego, jako drugie danie obiadowe, jako deser, jako śniadanie,
jako II śniadanie i jako podwieczorek.
W każdej tej postaci są wyśmienite. I szczerze napisawszy nie znam "ludzia", który nie lubiłby tych wspaniałości.
Tyle słowem wstępu. Tak się napisałam, że aż ślinka mi leci na samą myśl co można z tych naleśników zrobić.
NALEŚNIKI (na 10 - 12 sztuk)
Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stopionego schłodzonego masła
- ½ łyżeczki do kawy soli
Do miski wbij jajka i żółtka , dodaj cukier i ubij na gładką, prawie biała i puszystą masę.
Cały czas mieszając dodawaj cieniutką stróżką mleko i wodę.
U W A G A ! Im dłużej będziesz "kręcić" ciasto, tym więcej powstanie pęcherzyków powietrza, a naleśniki będą bardziej delikatne.
Do całości dodaj stopione masło i sól. Na końcu, cały czas mieszając, dodaj przesianą mąkę.
Patelnię podgrzej i gorącą wysmaruj delikatnie olejem. Łyżką, najlepiej chochlą, nakładaj ciasto na gorącą patelnię. Smaż z obu stron i GOTOWE pyszne naleśniki są!!!
Jeżeli pierwszy naleśnik Ci się nie uda - to nic, to tylko znaczy, że patelnia była za zimna. Następny na pewno Ci się uda.
I teraz możesz te gotowe naleśniki wykorzystać do zrobienia różnych wspaniałych i pysznych różności !!!
Pozdrawiam Cię smacznie i życzę pysznych i udanych naleśników.
No tak, masło maślane. Jak udane, to znaczy, że pyszne, a jak będą pyszne, to znaczy, że się udały.
A że się udały, to jestem pewna na 122% !!!Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję te pyszne naleśniki, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego dbioru i...
S m a c z n e g o!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz