czwartek, 12 września 2013

MURZYNEK

Murzynek, to nasze narodowe, bardzo lubiane ciasto. Proste, łatwe, szybkie i co najważniejsze pyyyszne!!! Na każdą okazję, na każde spotkanie, w każdym wieku. Dla szybkich i niespodziewanych gości również.
Wyśmienite samo w sobie, ale przełożone kwaskowatą konfiturą, wyśmienicie wyśmienite! I mam nadzieję, że te kilka słów wstępu zachęci Cię do zrobienia razem ze mną tego pysznościowego deseru.



MURZYNEK
Składniki:
  •  25 dag masła
  •  1,5 szklanki cukru
  •  6 łyżek wody, około 90 ml
  •  3 czubate łyżki kakao
  •  25 dag mąki tortowej
  •  4 jaja
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do rondelka włóż masło, wodę, kakao oraz cukier i wszystkie te składniki, na wolnym ogniu,
rozpuść i połącz. Odlej pół szklanki tej masy, a resztę odstaw do wystygnięcia.
Kiedy masa będzie już dobrze letnia, dodaj do niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jaja. Dobrze wyrobione i gładkie ciasto przełóż do korytka i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 50 minut, do tak zwanego "suchego patyczka".
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół i dolną część posmaruj kwaskową konfiturą, porzeczkową, wiśniową, morelową, śliwkową...lub pomarańczową.
Wysmarowany spód przykryj górną warstwą.
Teraz przyszła pora na odlaną na początku polewę, te 1/2 szklanki.
Jeżeli zgęstniała, to rozpuść ją, proszę, w kąpieli wodnej i tak przygotowaną, polewą, udekoruj nasze przełożone już dżemem ciasto.
Prawda, że proste ?
Smacznego :)))