Wyśmienite samo w sobie, ale przełożone kwaskowatą konfiturą, wyśmienicie wyśmienite! I mam nadzieję, że te kilka słów wstępu zachęci Cię do zrobienia razem ze mną tego pysznościowego deseru.
MURZYNEK
Składniki:
- 25 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek wody, około 90 ml
- 3 czubate łyżki kakao
- 25 dag mąki tortowej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
rozpuść i połącz. Odlej pół szklanki tej masy, a resztę odstaw do wystygnięcia.
Kiedy masa będzie już dobrze letnia, dodaj do niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jaja. Dobrze wyrobione i gładkie ciasto przełóż do korytka i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 50 minut, do tak zwanego "suchego patyczka".
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół i dolną część posmaruj kwaskową konfiturą, porzeczkową, wiśniową, morelową, śliwkową...lub pomarańczową.
Wysmarowany spód przykryj górną warstwą.
Teraz przyszła pora na odlaną na początku polewę, te 1/2 szklanki.
Jeżeli zgęstniała, to rozpuść ją, proszę, w kąpieli wodnej i tak przygotowaną, polewą, udekoruj nasze przełożone już dżemem ciasto.
Prawda, że proste ?
Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz