poniedziałek, 15 lutego 2016

Ciasto bananowe




Ciasto bananowe

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany 
1/3 szklanki cukru brązowego
1 szklanka (250ml) mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajo
5 łyżek oleju
ok. 50 ml porto (opcjonalnie)
bakalie, np. garść daktyli

przygotowanie:
 
1. Banany obierz i "podepcz" widelcem
2. Dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj
3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito
4. Dodaj jajko i dokładnie połącz wszystkie składniki
5. Dodaj olej i porto wymieszaj dokładnie
6. Dowolne bakalie pokrojone dodaj. Wymieszaj i przełóż do korytka od długości ok. 21 cm
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 60 minut.
    PAMIĘTAJ O TEŚCIE SUCHEGO PATYCZKA!

S m a c z n e g o !!