CIASTO MARCHEWKOWE vel KEKS
Składniki:
3 marchewki około 200 g
2 jaja
1/2 szklanki cukru
150 ml oleju
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynków
garść posiekanych włoskich orzechów
2 łyżki skórki pomarańczowej
różne bakalie, w zależności od preferencji Twoich kubków smakowych
szczypta soli
przygotowanie:
1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach
2. Jaja ubij, a kiedy będą białe dodawaj po woli, cały czas ubijając, cukier. Ubij do białości
3. Do puszystej masy dodaj olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól
4. Teraz dodaj wszelakie bakalie i dokładnie wszystko wymieszaj
5. Ciasto przełóż do korytka o długości 21 cm wyłożonego papierem pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni na około 50 minut.
PAMIĘTAJ O TEŚCIE SUCHEGO PATYCZKA:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz