środa, 8 lipca 2015

SERNIK Z CZEREŚNIAMI i degustacja Dimka:)


Jak wiesz, jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania sezonowych owoców i warzyw w kuchni, a ponieważ sezon na czereśnie w pełni jest,
to dzisiaj pokażę Ci jak zrobić  pyszny i częściowo odtłuszczony sernik z czereśniami. Odtłuszczony, ponieważ zrobię go na chudym twarożku. Serdecznie zapraszam, bo warto, bo jest pyszny, delikatny i smakowity.



SERNIK  Z  CZEREŚNIAMI

ciasto kruche / spód
  • 10 dag miękkiego masła
  • 12,5 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jaja
  • 15 dag mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pie4czenia
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
 masa serowa
  • 15 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
  • 750 g chudego twarożku
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg czereśni wydrylowanych

przygotowanie

kruche ciasto


 1. W misce utrzyj masło, cukier i cukier wanilionowy
 2. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo jaja
 3. Przesiej mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj
 4. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem pergaminem.
     Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut







masa serowa


 5. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę, stopniowo dodawaj żółtka
 6. Dodaj pokruszony twaróg. Wymieszaj widelcem "udeptując" jeszcze twarożek
 7. Białka ubij
 8. Czereśnie umyj, osusz, wydryluj i dodaj do masy serowej razem z ubita pianą z białek.
     Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, żeby nie zniszczyć struktury ubitego białka
 9. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony spód z ciasta kruchego,
10. Wyrównaj i wstaw na kolejne 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
      Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim sernik na 10 minut.







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten pyszny sernik - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz