Jak wiesz, jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania sezonowych owoców i warzyw w kuchni, a ponieważ sezon na czereśnie w pełni jest,
to dzisiaj pokażę Ci jak zrobić pyszny i częściowo odtłuszczony sernik z czereśniami. Odtłuszczony, ponieważ zrobię go na chudym twarożku. Serdecznie zapraszam, bo warto, bo jest pyszny, delikatny i smakowity.
SERNIK Z CZEREŚNIAMI
ciasto kruche / spód
- 10 dag miękkiego masła
- 12,5 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jaja
- 15 dag mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pie4czenia
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag miękkiego masła
- 15 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
- 750 g chudego twarożku
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 kg czereśni wydrylowanych
przygotowanie
kruche ciasto
1. W misce utrzyj masło, cukier i cukier wanilionowy
2. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo jaja
3. Przesiej mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj
4. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem pergaminem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut
masa serowa
5. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę, stopniowo dodawaj żółtka
6. Dodaj pokruszony twaróg. Wymieszaj widelcem "udeptując" jeszcze twarożek
7. Białka ubij
8. Czereśnie umyj, osusz, wydryluj i dodaj do masy serowej razem z ubita pianą z białek.
Wszystko wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, żeby nie zniszczyć struktury ubitego białka
9. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony spód z ciasta kruchego,
10. Wyrównaj i wstaw na kolejne 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim sernik na 10 minut.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten pyszny sernik - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz