poniedziałek, 29 czerwca 2015

TORT BEZOWO CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI


Przyszła pora, jak co roku na zrobienie Synkowi tortu urodzinowego. Ponieważ jest On wielkim łasuchem, jak każdy prawdziwy mężczyzna, postanowiłam zrobić tort bezowy z czekoladowym kremem, dużą ilością bitej śmietany i z jeszcze większą ilością truskawek. Jemu to dobrze
może jeść bezkarnie takie kaloryczne pyszności i nic po Nim nie widać. Ech życie!
Zapraszam do robienia tej tortowe wspaniałości...




TORT  BEZOWO - CZEKOLADOWY  Z  BITĄ  ŚMIETANĄ  I  TRUSKAWKAMI
Składniki:

Bezy
  • 5 białek
  • 225g cukru pudru
Krem czekoladowy
  • 5 żółtek
  • 150g cukru
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g czekolady gorzkiej lub deserowej

 Dekoracja
  • 250 ml śmietany kremówki
  • ok. 1 kg dorodnych i atrakcyjnych truskawek z ładnymi szypułkami


 przygotowanie

  1. Do miski wrzuć białka i ubij je na sztywną pianę, najpierw na wolnych obrotach, a pod koniec ubijania...
  2. ...dodawaj cukier puder i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej, zwartej,
      sztywnej i błyszczącej masy
  3. Ubitą pianę z cukrem przełóż do rękawa cukierniczego i zaczynając od środka wypełnij spiralnie dwa koła
      narysowane na papierze pergaminie o średnicy 23cm
      (ale, jak nie posiadasz takowego, równie możesz rozprowadzić pianę po szablonie nożem lub łyżką).
     Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni na godzinę, a następnie wyłącz piekarnik,
     uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw krążki bezowe do wystygnięcia
  4. W misce ubij śmietanę
  5. Do miski wrzuć żółtka i ubij je z cukrem na jednolitą i puszystą masę o kolorze kremowym
  6. W rondelku zagotuj mleko ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym
  7. Kiedy mleko już się zagotuje, wlewaj je powolutku do żółtek, cały czas ubijając i uważając,
      żeby żółtka się nie ścięły od gorąca
  8. Pod koniec dodaj mąkę
 
  9. ...i wstaw na kuchenkę na około 10 minut. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia masy


10. Dodaj do budyniu połamaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia się
11. Paterę, na środku posmaruj łyżką kremu czekoladowego, żeby tort z niej nie "zjechał".
      Na kleksie z kremu ułóż jeden krążek bezowy, 
12. ...i rozprowadź na nim krem czekoladowy, a następnie delikatnie, bo bezy są kruche połóż
     drugi krążek bezowy
13. I teraz tutaj już tylko i wyłącznie pozostała do wykorzystania Twoja artystyczna. Udekoruj tort bitą śmietaną
      i truskawkami wg własnego projektu
14. Tak oto wygląda mój efekt końcowy








Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten niebiański tort - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz