środa, 17 czerwca 2015

RZODKIEWKI POD BESZAMELEM


Dzisiaj zapraszam Cię serdecznie na kolejne danie z rzodkiewkami poddanymi obróbce termicznej. Będziemy zapiekać te czerwonej kuleczki pod beszamelem. Jest to wspaniałe danie na upalne dni, rewelacyjnie sprawdzające się jako dodatek do grilla :)




RZODKIEWKI  POD  BESZAMELEM
Składniki:
  • 4 pęczki rzodkiewek
  • sól i cukier do gotowania rzodkiewek
  • około 2 garści sera żółtego
  • szczypiorek do posypania
sos beszamelowy
Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka / 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszatołowej
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku posiekanego 

 przygotowanie:

1. Rzodkiewki pozbaw liści, dokładnie umyj, a następnie wrzuć na wrzątek z dodatkiem cukru i soli.
2. Gotuj ok. 10 - 15 minut
3. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie, dodaj mleko.
    Wymieszaj tak, żeby nie było grudek, a jeżeli te paskudy się pojawią...
4. ...całość przelej prze sitko, pomagając sobie łyżka i gotowe
5. Kiedy zawartość rondelka zgęstnieje, zestaw z palnika i cały czas energicznie mieszając dodaj dwa żółtka.
    Uważaj, żeby żółtka się nie "ugotowały"
6. Do gładkiej i jednolitej masy beszamelowej dodaj sok z cytryny, gałkę, cukier, sól i drobniutko posiekany
    (uprzednio umyty i osuszony) szczypiorek
7. Podgotowane rzodkiewki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej je sosem beszamelowym
8. Z wierzchu posyp serem żółtym dowolnym, ja używam w takich przypadkach ser "resztkowy"
    i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 - 20 minut
9. Gotowe zapiekane danie posyp szczypiorkiem i podawaj.







A tak wygląda efekt końcowy przeze mnie przygotowanych rzodkiewek po beszamelem




Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te pyszne rzodkiewki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !