Dzisiaj zapraszam Cię serdecznie na kolejne danie z rzodkiewkami poddanymi obróbce termicznej. Będziemy zapiekać te czerwonej kuleczki pod beszamelem. Jest to wspaniałe danie na upalne dni, rewelacyjnie sprawdzające się jako dodatek do grilla :)
RZODKIEWKI POD BESZAMELEM
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek
- sól i cukier do gotowania rzodkiewek
- około 2 garści sera żółtego
- szczypiorek do posypania
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka / 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszatołowej
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki drobnego szczypiorku posiekanego
przygotowanie:
1. Rzodkiewki pozbaw liści, dokładnie umyj, a następnie wrzuć na wrzątek z dodatkiem cukru i soli.
2. Gotuj ok. 10 - 15 minut
3. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie, dodaj mleko.
Wymieszaj tak, żeby nie było grudek, a jeżeli te paskudy się pojawią...
4. ...całość przelej prze sitko, pomagając sobie łyżka i gotowe
5. Kiedy zawartość rondelka zgęstnieje, zestaw z palnika i cały czas energicznie mieszając dodaj dwa żółtka.
Uważaj, żeby żółtka się nie "ugotowały"
6. Do gładkiej i jednolitej masy beszamelowej dodaj sok z cytryny, gałkę, cukier, sól i drobniutko posiekany
(uprzednio umyty i osuszony) szczypiorek
7. Podgotowane rzodkiewki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej je sosem beszamelowym
8. Z wierzchu posyp serem żółtym dowolnym, ja używam w takich przypadkach ser "resztkowy"
i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 - 20 minut
9. Gotowe zapiekane danie posyp szczypiorkiem i podawaj.
A tak wygląda efekt końcowy przeze mnie przygotowanych rzodkiewek po beszamelem
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te pyszne rzodkiewki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz