poniedziałek, 15 czerwca 2015

BOTWINKA Z JABŁKIEM


Dopadły nas nieludzkie upały i dlatego dzisiaj pokażę Ci jak ja sobie radzę kulinarnie. Nie tęsknimy w takie 30 stopniowe dni za jedzeniem
treściwym i ciężko strawnym, ale lubimy zjeść lekko i przyjemnie, bez nadmiernego obciążania organizmu. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci jedną
z moich ulubionych potraw, właśnie na takie ciepłoty. Serdecznie zapraszam! 





BOTWINKA  Z  JABŁKIEM
Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku








 przygotowanie

  1. Botwinkę kup taką, żeby liście były ładne i jędrne. To ważne
  2. Buraczki odetnij od liści, umyj, obierz i pokrój, najlepiej w cieniutkie talarki lub półtalarki

  3. Pokrojone buraczki włóż do rondla, zalej 1 szklanką wody, posól i dodaj 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
      Zagotuj do miękkości buraczków
  4. Liście botwinki umyj, osusz i drobno posiekaj
  5. Jabłko umyj, możesz obrać, ja nie obieram i usuń gniazda nasienne. Pokrój w paseczki
  6. Kiedy buraczki będą miękkie, dodaj do rondelka poszatkowane liście botwinki i gotuj na małym ogniu
      około 7 - 8 minut
  7.  Cebulę obierz i pokrój w ósemki. W rondlu roztop masło i zeszklij na nim cebulę

  8. Kiedy liście botwinki już się podduszą z buraczkami, dodaj paseczki jabłka
      i razem jeszcze chwileczkę pogotuj
  9. ...dodaj zeszkloną cebulkę, wymieszaj dokładnie
10. ...dodaj resztę soku z cytryny. Wymieszaj i podawaj. 
11.  Taka botwinka rewelacyjnie sprawdza się w upalne dni. Ja bardzo często podaję z gotowanymi
       młodymi ziemniaczkami z koperkiem.







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę delikatną botwinkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !