Dopadły nas nieludzkie upały i dlatego dzisiaj pokażę Ci jak ja sobie radzę kulinarnie. Nie tęsknimy w takie 30 stopniowe dni za jedzeniem
treściwym i ciężko strawnym, ale lubimy zjeść lekko i przyjemnie, bez nadmiernego obciążania organizmu. Dlatego dzisiaj zaproponuję Ci jedną
z moich ulubionych potraw, właśnie na takie ciepłoty. Serdecznie zapraszam!
BOTWINKA Z JABŁKIEM
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
przygotowanie
1. Botwinkę kup taką, żeby liście były ładne i jędrne. To ważne
2. Buraczki odetnij od liści, umyj, obierz i pokrój, najlepiej w cieniutkie talarki lub półtalarki
3. Pokrojone buraczki włóż do rondla, zalej 1 szklanką wody, posól i dodaj 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Zagotuj do miękkości buraczków
4. Liście botwinki umyj, osusz i drobno posiekaj
5. Jabłko umyj, możesz obrać, ja nie obieram i usuń gniazda nasienne. Pokrój w paseczki
6. Kiedy buraczki będą miękkie, dodaj do rondelka poszatkowane liście botwinki i gotuj na małym ogniu
około 7 - 8 minut
7. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. W rondlu roztop masło i zeszklij na nim cebulę
8. Kiedy liście botwinki już się podduszą z buraczkami, dodaj paseczki jabłka
i razem jeszcze chwileczkę pogotuj
9. ...dodaj zeszkloną cebulkę, wymieszaj dokładnie
10. ...dodaj resztę soku z cytryny. Wymieszaj i podawaj.
11. Taka botwinka rewelacyjnie sprawdza się w upalne dni. Ja bardzo często podaję z gotowanymi
młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę delikatną botwinkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz