Jabłka, nasze polskie rodzime jabłka. Najlepsze prosto z drzewa, ale tymi ze skrzynki również nie pogardzamy. W różnych postaciach, jako danie główne i dodatek do dania głównego. I na ciepło i na zimno. I w całości i pokrojone. I do ciasta i do naleśników. I do mięs i do ryb (chyba się zagalopowałam, do ryb? Jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną! ).
Co ja będę wymieniać?
Przecież wszyscy sobie zdajemy sprawę z tego, jakie są jabłka.
Że pyszne – FAKT, że zdrowe
– FAKT, że wspaniałe – FAKT, że dostępne 12 miesięcy w roku – FAKT !!!
I tych
faktów można by wymieniać bez liku…a jak je wykorzystamy, to zależy li tylko
wyłącznie i jedynie od naszej ułańskiej fantazji, a że fantazję ułańską, z
racji narodowości, mamy szeroko rozwiniętą – szalejemy w kuchni z jabłkami na
różne sposoby.
I o to chodzi, i o to
chodzi !!!
Dziś pokażę Ci jak można wykorzystać
te smakowite owoce do tego, żeby zrobić pyszny dodatek do mięs, a z racji pory
roku, czyli lata, jak wykorzystać to cudeńko do grilla, a właściwie jako
dodatek, na przykład do karkówki z grilla, bo przecież sezon grillowy trwa.
Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowe)
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki miód
Jabłka umyj, obierz i
wytnij gniazda nasienne. Podlej niewielką ilością wody i, na małym ogniu,
oprósz je tak, żeby uzyskać „pacie”. Do niej, tej „paci” dodaj chrzan i miód w
ilości Tobie odpowiadającej. Zamieszaj i pyszny mus jabłkowy gotowy jest!
Podawaj na ciepło i na
zimno, do różnych pieczeni, do grilla…a co ja Ci będę pisać? Wykorzystaj do
czego chcesz i jak chcesz, jedno jest pewne, że będziesz do tego przepisu
wracać co rusz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz