środa, 17 lutego 2016

MUS JABŁKOWY, Jak zrobić mus? | Magdalenkowe Frykasy






Jabłka, nasze polskie rodzime jabłka. Najlepsze prosto z drzewa, ale tymi ze skrzynki również nie pogardzamy. W różnych postaciach, jako danie główne i dodatek do dania głównego. I na ciepło i na zimno. I w całości i pokrojone. I do ciasta i do naleśników. I do mięs i do ryb (chyba się zagalopowałam, do ryb? Jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną! ).
Co ja będę wymieniać? Przecież wszyscy sobie zdajemy sprawę z tego, jakie są jabłka.
Że pyszne – FAKT, że zdrowe – FAKT, że wspaniałe – FAKT, że dostępne 12 miesięcy w roku – FAKT !!!
I tych faktów można by wymieniać bez liku…a jak je wykorzystamy, to zależy li tylko wyłącznie i jedynie od naszej ułańskiej fantazji, a że fantazję ułańską, z racji narodowości, mamy szeroko rozwiniętą – szalejemy w kuchni z jabłkami na różne sposoby.
I o to chodzi, i o to chodzi !!!
Dziś pokażę Ci jak można wykorzystać te smakowite owoce do tego, żeby zrobić pyszny dodatek do mięs, a z racji pory roku, czyli lata, jak wykorzystać to cudeńko do grilla, a właściwie jako dodatek, na przykład do karkówki z grilla, bo przecież sezon grillowy trwa.

MUS JABŁKOWY
Składniki:
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowe)
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki miód

Jabłka umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne. Podlej niewielką ilością wody i, na małym ogniu, oprósz je tak, żeby uzyskać „pacie”. Do niej, tej „paci” dodaj chrzan i miód w ilości Tobie odpowiadającej. Zamieszaj i pyszny mus jabłkowy gotowy jest!
Podawaj na ciepło i na zimno, do różnych pieczeni, do grilla…a co ja Ci będę pisać? Wykorzystaj do czego chcesz i jak chcesz, jedno jest pewne, że będziesz do tego przepisu wracać co rusz.
Smacznego!