TORT CZEKOLADOWO - ORZECHOWY
Składniki:
ciasto
50 dag masła
3 szklanki cukru
12 łyżek wody
6 łyżek kakao
1/2 kg mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jaj
krem orzechowy
13 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
13 dag masła
poncz
1/2 szklanki kawy z ekspresu
1/2 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
i ok. 50 ml alkoholu, np. koniaku, wódki orzechówki, cytrynówki opcjonalnie.
Do przekładania dżem o smaku, ja preferuję wiśniowy, ale to jest rzecz gustu oraz bita śmietana
przygotowanie ciasta
1. Do rondelka wrzuć masło, cukier, wodę i kakao i na wolniutkim ogniu rozpuść tak, żeby masa była jednolita i gładka.
Odlej 1/2 szklanki i odstaw, to będzie polewa. Resztę przestudź.
2. Do przestudzonego ciasta dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i 8 jaj. Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy
o średnicy 28 - 32 cm wyłożonej papierem pergaminem, folią aluminiową.
Piecz 50 - 55minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
PAMIĘTAJ O TEŚCIE SUCHEGO PATYCZKA!!
3. Letnie lub całkowicie schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na cztery równe krążki
przygotowanie kremu
1. Orzechy przebierz, usuń łupinki, zmiel, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, bądź zmiksuj w malakserze.
Zalej wrzącym mlekiem i odstaw, niech orzechy napęcznieją
2. Do napęczniałych i ostudzonych orzechów dodaj cukier puder i cały czas mieszając dodawaj po troszeczku masła.
Kiedy masa będzie jednolita i gładka, wstaw do lodówki
Na tortownicy ułóż pierwszy krążek ciasta, nasącz ponczem i posmaruj kremem orzechowym. Na to drugi krążek, nasącz go i wyłóż dżemem. I kolejny, trzeci krążek nasącz ponczem i wysmaruj go bitą śmietaną. Całość przykryj ostatnim, wierzchnim krążkiem i polej polewą, którą odlaliśmy na początku - 1/2 szklanki. Udekoruj tort wg własnego gustu. Gotowy przysmak wstaw do lodówki i racz się nim z najbliższymi najlepiej na następnym dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą sobą nawzajem.
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz