środa, 24 lutego 2016

RYBA FASZEROWANA





RYBA FASZEROWANA

Składniki:

1,5 kg rybich filetów (morszczuk, mintaj)
4 czubate łyżki kaszy manny
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża bułka szwedka lub 2 bułki kajzerki
sól i pieprz ziołowy
1 czubata łyżka cukru
4 całe jaja
bulion warzywny, tyle, żeby przykrył całe rolady
żelatyna

przygotowanie
 
1. Filety rybne przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa i, jeżeli trzeba odsącz z wody (gdyby były mrożone)

2. Bułkę namocz w wodzie i dobrze ją odsącz

3. Do zmielonej ryby dodaj wszystkie składniki (jeżeli zostały Ci białka po przygotowaniu innych potraw, np. masy makowej, do której używa się tylko żółtek, dodaj te białka, ale nie więcej niż 2-3). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj

4. Dwie ściereczki kuchenne bawełniane lub lniane, czyste zmocz dokładnie w wodzie i równie dokładnie wyżymaj je. Na rozłożoną każda ściereczkę wyłóż 1/2 masy rybnej i zawiń rolady.

5. Do garnka włóż rolady, zalej bulionem tak, aby były przykryte, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut od zagotowania. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.

6. Ostudzone rolady wyjmij ze ściereczek, pokrój w dowolne kawałki, ułóż na półmisku, a wywar przecedź i rozpuść w nim żelatyny na tyle płynu, ile Ci powstało wywaru. Wywar dopraw do smaku solą i cukrem.

S m a c z n e g o!!