sobota, 13 grudnia 2014

MASA MAKOWA do rolad, ciast, ciasteczek, tortów i torcików oraz babeczek

Masa makowa pyszna i aromatyczna, wilgotna i puszysta, stosowana jako dodatek do przeróżnistych rolad, ciast, ciasteczek, tortów i torcików, nie wspominając o babeczkach.
Któż jej nie lubi? A święta bez tej pysznej masy, to nie święta;(
W następnych filmikach, przy okazji Świąt wigilijno - bożonarodzeniowych będzie wracać do tego przepisu, bo szczerze powiedziawszy nie znam lepszej receptury na to makowe nadzienie. I nie jest ono pyszne, bo moje, tylko jest moje, bo pyszne.
Dzisiaj pokażę Ci jak wykonać to cukiernicze cudeńko:)






MASA   MAKOWA
Składniki:
  • 40 dag maku
  • 1 litr mleka
  • 15 dag masła
  • 200 ml miodu (może być sztuczny)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 15 dag rodzynków namoczonych w rumie (moczenie minimum 6 godzin)
  • 50 ml koniaku
  • 4 żółtka
przygotowanie
  1. Mak zalej gorącym mlekiem i, mieszając od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedź mak i pozostaw do wystudzenia. Następnie przepuść mak przez maszynkę do mielenia mięsa trzy razy.
  2. W rondlu rozpuść masło, dodaj miód i zmielony mak. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Wsyp cukier wanilinowy, orzechy i migdały drobno posiekane oraz odsączone z rumu rodzynki.
  3. Nie zapominając o mieszaniu pozostaw na wolnym ogniu około 15 minut. W trakcie mieszania zauważysz, jak masa gęstniej. Tak przygotowany mak z dodatkami pozostaw do wystygnięcia.
  4. Dodaj 4 żółtka i koniak, dokładnie wymieszaj. I w ten oto sposób wykonaliśmy wspólnie pyszną masę makową, którą będziemy wykorzystywać w następnych odcinkach.

W jaki sposób przygotować tę masę? Zapraszam na materiał video, życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)