wtorek, 16 grudnia 2014

SAŁATKA JARZYNOWA



Sałatka jarzynowa, u mnie w domu nazywana tradycyjną, to najpyszniejsza sałatka na świecie. Najpyszniejsza i najdziwniejsza, bo ile domów, tyle na nią przepisów i w każdej wersji i odsłonie jest jednakowo smaczna. Zdobi nasze stoły wigilijno - bożonarodzeniowe, wielkanocne, urodzinowe, imieninowe, imprezowe, karnawałowe i postne, codzienne i weekendowe. Dzisiaj zaproszę Cię na tę pyszność w odsłonie MagdalenkowoFrykasowej.









SAŁATKA  JARZYNOWA
Składniki:
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone i winne jabłka
  • około 50 dag selera
  • około 50 dag marchewki
  • 1 puszka (400g) groszku konserwowego)
  •  majonez - ilość wg uznania
 przygotowanie
  1. Marchew obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzi. Ugotowaną marchew pokrój w kostkę
  2. Seler obierz, umyj, pokrój w plastry o grubości około 1 cm i ugotuj w osolonej wodzie, po czym pokrój w kostkę                                            
  3. Ogórki kiszone i konserwowe pokrój w drobną kostkę
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i posyp solą, żeby zmiękła i żeby jej smak nabrał "szlachetności"
  5. Jabłka umyj, osusz i pokrój w kostkę nie obierając
  6. Groszek przecedź i wymieszaj z ogórkami, cebulą i jabłkami oraz ugotowanymi selerem i marchwią
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez. Zrób dekorację świąteczną i racz się tą pyszną sałatką z bliskimi nie tylko przy stole wigilijnym
U w a g a ! ! !     Wywar z marchwi i selera można wykorzystać do przygotowania galarety, barszczu, zupy grzybowej. A jeżeli nie, to można wywary te zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Pod żadnym pozorem nie należy ich, tych wywarów wylewać !!!

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną sałatkę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

 S m a c z n e g o :