Pizza typowe polskie danie, a jeżeli nie polskie, to z pewnością ulubienica narodu.
Robiona na tysiące sposobów, na różnych ciastach, z różnymi
dodatkami.
Na słodko, na słono, na ostro, na…długo by jeszcze wymieniać. Zawsze
smakuje tak samo, czyli wyśmienicie wyśmienicie.
Ja zaproponuję dziś pizzę a la Magdalenkowe Frykasy,
jedną na słono, drugą na słodko i mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Ci
do gustu.
PIZZA
Ciasto
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy
Składniki:
- przecier pomidorowy
- zioła, które lubisz (np. bazylia, oregano, czosnek, zioła prowansalskie…itp.)
Dodatki do pizz
Składniki:
- około 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- można dodać kukurydzę z puszki i inne składniki Tobie odpowiadające
- szynka – różnego rodzaju, taka jaka lubisz
- ananas z puszki
- ser żółty w plastrach lub starty na tarce
Obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju.
Cebulę obierz, pokrój w wiórki i dodaj do pieczarek.
Wszystko delikatnie podsmaż. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Ciasto: Do miseczki włóż drożdże, łyżeczkę cukru i
letnią wodę (nie gorącą!).
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dodawaj, cały czas
mieszając, mąkę i sól.
Dobrze i dokładnie wyrobione ciasto, na jednolita i gładką
masę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Sos pomidorowy: do miseczki włóż przecier pomidorowy
i wymieszaj go
z różnymi ziołami, które najbardziej lubisz.
Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodaj paprykę pokrojoną w
kostkę
lub w paski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak, aby papryka cała była
pokryta olejem z pieczarek, żeby podczas pieczenia składniki nie wyschły. Urośnięte ciasto podziel na dwie równe części, rozwałkuj i
wyłóż nim blachy, na których będziesz piec pizzę.
Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z przecieru pomidorowego
i na nim poukładaj różne składniki. Na sam spód szynę, a dale hulaj dusza!
Pamiętaj, proszę, że moje składniki są takie, jakie lubi
moja rodzinka.
Jeżeli chcesz pizzę hawajską – ułóż na tej szynce ananas i
koniec.
I tak przygotowane pizze włóż piętrowo do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij,
ułóż ser żółty i wsadź ponownie do piekarnika. Piecz do roztopienia się sera.
I to już wszystko. Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć
Ci smacznego!
p.s. nie muszę chyba dodawać, że jak skończyłaś / łeś 18 lat, to do pizzy pyszne jest zimne piweńko. Twoje zdrówko:)
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną pizzę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną pizzę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz