wtorek, 16 grudnia 2014

PIZZA


Pizza typowe polskie danie, a jeżeli nie polskie, to z pewnością ulubienica narodu.

Robiona na tysiące sposobów, na różnych ciastach, z różnymi dodatkami. 
Na słodko, na słono, na ostro, na…długo by jeszcze wymieniać. Zawsze smakuje tak samo, czyli wyśmienicie wyśmienicie.

Ja zaproponuję dziś pizzę a la Magdalenkowe Frykasy, jedną na słono, drugą na słodko i mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Ci do gustu.



 PIZZA



Ciasto

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli





Sos pomidorowy

Składniki:

  • przecier pomidorowy
  • zioła, które lubisz (np. bazylia, oregano, czosnek, zioła prowansalskie…itp.)



Dodatki do pizz
Składniki:

  • około 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • można dodać kukurydzę z puszki i inne składniki Tobie odpowiadające
  • szynka – różnego rodzaju, taka jaka lubisz
  • ananas z puszki
  • ser żółty w plastrach lub starty na tarce



Obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na rozgrzanym oleju.

Cebulę obierz, pokrój w wiórki i dodaj do pieczarek. Wszystko delikatnie podsmaż. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Ciasto: Do miseczki włóż drożdże, łyżeczkę cukru i letnią wodę (nie gorącą!).

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dodawaj, cały czas mieszając, mąkę i sól.

Dobrze i dokładnie wyrobione ciasto, na jednolita i gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Sos pomidorowy: do miseczki włóż przecier pomidorowy i wymieszaj go
z różnymi ziołami, które najbardziej lubisz.
Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodaj paprykę pokrojoną w kostkę
lub w paski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak, aby papryka cała była pokryta olejem z pieczarek, żeby podczas pieczenia składniki nie wyschły. Urośnięte ciasto podziel na dwie równe części, rozwałkuj i wyłóż nim blachy, na których będziesz piec pizzę.

Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z przecieru pomidorowego i na nim poukładaj różne składniki. Na sam spód szynę, a dale hulaj dusza!

Pamiętaj, proszę, że moje składniki są takie, jakie lubi moja rodzinka.

Jeżeli chcesz pizzę hawajską – ułóż na tej szynce ananas i koniec.

I tak przygotowane pizze włóż piętrowo do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij, ułóż ser żółty i wsadź ponownie do piekarnika. Piecz do roztopienia się sera.

I to już wszystko. Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Ci smacznego!

p.s. nie muszę chyba dodawać, że jak skończyłaś / łeś 18 lat, to do pizzy pyszne jest zimne piweńko. Twoje zdrówko:)

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną pizzę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz