Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić kapustę z grzybami, bez której mój Mąż nie wyobraża sobie Wigilii. Kapusta musi być i basta! Taką kapustę wykorzystuję również do kulebiaczków lub pierogów z grzybami, a jak mi zostanie po świętach, takie resztki niedojedzone, to po dodaniu kilku składników, robię bigos, pysznyyy!. Zaletą takiej kapusty jest to, że można ją przygotować kilka dni przed Wigilią i, codziennie podgrzewać. Wtedy jest ona pysznie "przegryziona" i nie musimy o niej pamiętać w potrzasku przygotowań innych potraw wigilijnych. Nie wspomnę o wspaniałym aromacie suszonych grzybów rozchodzący się po całym mieszkaniu przez te kilka dni, wprawiający nas w świąteczny nastrój. Moja Teściowa zawsze mawiała, że kolacja wigilijna jest najbardziej pracochłonną kolacją, bo wszystko musi być świeże, jak to z rybami bywa.
KAPUSTA Z GRZYBAMI
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
6 dag suszonych grzybów (im więcej grzybów, tym bardziej aromatyczna kapusta, ale z ilością nie można przesadzić, bo wyjdą nam grzyby z kapustą:)
ok. 10 dag masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, lub samo masło klarowane
1 duża lub dwie małe cebule
sól, pieprz i cukier do smaku
przygotowanie
1. Grzyby zalej 1 litrem wody i odstaw na noc, niech się moczą. Rano, w tej wodzie "z moczenia" ugotuj grzyby
2. Jeżeli kapusta jest zbyt ostra lub zbyt kwaśna, przelej ją kilka razy wodą. Można kapustę pokroić, ja nie kroję, bo lubimy taką kapustę w formie "parzy brody". Kapustę zalej wodą z grzybów i gotuj pod przykryciem, do miękkości na wolnym ogniu
3. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Grzyby również pokrój w paseczki
4. Na patelni rozpuść masło, jeżeli nie jest klarowane, to dodaj oliwę z oliwek, żeby obniżyć temperaturę smażenia i podsmaż cebulę z grzybami
5. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodaj cebulę z grzybami i masłem. Pogotuj jeszcze trochę. Na końcu dopraw solą, pieprzem i, jeżeli trzeba - cukrem.
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz