czwartek, 25 lutego 2016

KULEBIACZKI, Jak zrobić kulebiaczki? | Magdalenkowe Frykasy



Święta zawsze kojarzą mi się z kulebiakiem. Co prawda moja Mama robiła kulebiaki w formie strucla, ale ja szaleje i robię małe kulebiaczki. Dzisiaj pora, żeby podzielić się z Tobą tym przepisem. Kulebiaki to jest danie pochodzące z Ukrainy i jest niczym innym jak struclem z ciasta drożdżowego i farszu z kapusty z grzybami. Uwielbiamy rodzinnie pochłaniać go z barszczem czerwonym, ale też są pyszne zimne, z majonezem lub ketchupem, jako przekąska.


KULEBIACZKI

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki tortowej
farsz Kapusta z grzybami

przygotowanie 
 
1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie i podwaja swoją objętość.

2. W tym czasie jajka z dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita masa.

3. Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy ubitych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli.

4. Kiedy zaczyn zacznie pracować i powiększy się, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe jest lepsze, im dłużej się go urabia i napowietrza.

5. Gotowe i dobrze wyrobione podziel na 4 części. Każdą z tych części rozwałkuj na placek o grubości około 1cm, przy użyciu okrągłego naczynia wyciśnij krążki - szklanka, kubek, kieliszek (takiej wielkości, jakiej wielkości chcesz, żeby były Twoje kulebiaczki. Na każdym krążku ułóż farsz, czyli kapustę z grzybami
i ulepiaj tak, jak pierogi.

6. Gotowe kulebiaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem, wysmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni około 20 - 25 minut pierwszą partię, pamiętając, że każda następna będzie się piekła nieco krócej, bo piekarnik będzie bardziej nagrzany. Kulebiaczki powinny być złociutkie.

S m a cz n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz