- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 1 łyżka soli
- 1 kg mąki tortowej
farsz Kapusta z grzybami
przygotowanie
1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie i podwaja swoją objętość.
2. W tym czasie jajka z dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita masa.
3. Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy ubitych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli.
4. Kiedy zaczyn zacznie pracować i powiększy się, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe jest lepsze, im dłużej się go urabia i napowietrza.
5. Gotowe i dobrze wyrobione podziel na 4 części. Każdą z tych części rozwałkuj na placek o grubości około 1cm, przy użyciu okrągłego naczynia wyciśnij krążki - szklanka, kubek, kieliszek (takiej wielkości, jakiej wielkości chcesz, żeby były Twoje kulebiaczki. Na każdym krążku ułóż farsz, czyli kapustę z grzybami
i ulepiaj tak, jak pierogi.
6. Gotowe kulebiaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem, wysmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni około 20 - 25 minut pierwszą partię, pamiętając, że każda następna będzie się piekła nieco krócej, bo piekarnik będzie bardziej nagrzany. Kulebiaczki powinny być złociutkie.
przygotowanie
1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.
Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie i podwaja swoją objętość.
2. W tym czasie jajka z dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita masa.
3. Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy ubitych jajek, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli.
4. Kiedy zaczyn zacznie pracować i powiększy się, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe jest lepsze, im dłużej się go urabia i napowietrza.
5. Gotowe i dobrze wyrobione podziel na 4 części. Każdą z tych części rozwałkuj na placek o grubości około 1cm, przy użyciu okrągłego naczynia wyciśnij krążki - szklanka, kubek, kieliszek (takiej wielkości, jakiej wielkości chcesz, żeby były Twoje kulebiaczki. Na każdym krążku ułóż farsz, czyli kapustę z grzybami
i ulepiaj tak, jak pierogi.
6. Gotowe kulebiaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem, wysmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni około 20 - 25 minut pierwszą partię, pamiętając, że każda następna będzie się piekła nieco krócej, bo piekarnik będzie bardziej nagrzany. Kulebiaczki powinny być złociutkie.
S m a cz n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz