Dzisiaj zaproponuję Ci kolejny krem, tym razem będzie to zupa - krem z pieczarek. Wspaniała, delikatna nadająca się na uroczyste obiadowe spotkania. Zupa ta jest równie wspaniała na bulionie mięsnym, jak u bulionie warzywnym. Nadmieniam, że wspaniale do tej zupy pasuje groszek ptysiowy
ZUPA KREM Z PIECZAREK
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub na mięsie lub rosołu
- ok. 1/2 kg pieczarki
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- trochę soku z cytryny
- śmietana i ewentualnie zielona natka pietruszki
- Pieczarki obierz, umyj i pokrój byle jak. Dodaj do gotującego bulionu
- Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim obraną i drobno posiekana cebulę. Dodaj do bulionu z pieczarkami i pogotuj jeszcze trochę wspólnie
- Dopraw solą i pieprzem, imbirem i gałką. Dla zaostrzenia możesz dodać soku z cytryny
- Podawaj ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie pasuje do tej zupy groszek ptysiowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz