poniedziałek, 29 lutego 2016

ZUPA KREM Z PIECZAREK




Dzisiaj zaproponuję Ci kolejny krem, tym razem będzie to zupa - krem z pieczarek. Wspaniała, delikatna nadająca się na uroczyste obiadowe spotkania. Zupa ta jest równie wspaniała na bulionie mięsnym, jak u bulionie warzywnym. Nadmieniam, że wspaniale do tej zupy pasuje groszek ptysiowy

ZUPA KREM Z PIECZAREK

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego lub na mięsie lub rosołu
  • ok. 1/2 kg pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • trochę soku z cytryny
  • śmietana i ewentualnie zielona natka pietruszki
 przygotowanie
  1. Pieczarki obierz, umyj i pokrój byle jak. Dodaj do gotującego bulionu
  2. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim obraną i drobno posiekana cebulę. Dodaj do bulionu z pieczarkami i pogotuj jeszcze trochę wspólnie
  3. Dopraw solą i pieprzem, imbirem i gałką. Dla zaostrzenia możesz dodać soku z cytryny
  4. Podawaj ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Wyśmienicie pasuje do tej zupy groszek ptysiowy
 S m a c z n e g o!!