wtorek, 2 lipca 2013

BULION, BAZA DO SOSÓW I ZUP





Bulion to ugotowany wywar z jarzyn lub jarzyn i mięsa, dowolnego mięsa lub kości z niewielką ilością mięsa. Wykorzystywany jest jako baza do zup i sosów. Niestety w dzisiejszych czasach bardzo chętnie sięgamy po bulion w kostkach o różnych smakach, który, oprócz nazwy, nie przypomina, w żadnej mierze prawdziwy, babciny bulion.
I tu mała uwaga!
Wielu z nas myli bulion z rosołem. To profanacja i dla bulionu, i dla rosołu. Różnica? Do rosołu oprócz pieprzu i soli nie dodajemy żadnych przypraw, a w bulionie jest i ziele angielskie, i liść bobkowy, zwany również liściem laurowym. Oczywiście rosół również może służyć za bazę do sosów i zup. Szczególnie na następny dzień, po jego ugotowaniu (bo najlepszy jest w dniu ugotowania). Ale taki świeży, świeżutko ugotowany najlepszy jest sam, samiuteńki z dodatkiem makaronu i zielonej natki pietruszki.
A teraz, po wstępnie zapraszam Cię do ugotowaniu bulionu:)

BULION
Składniki:
  • kawałek dowolnego mięsa, np. szkielet po luzowaniu kurczaka, skrzydełka, szyja indycza, kość schabowa, kość cielęca, kawałek wołowiny, itd., itd….
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kila liści bobkowych
  • sól i pieprz

Mięso opłucz, i wsadź do garnka z zimną wodą. Włoszczyznę umyj, obierz i dodaj do całości. Wrzuć przyprawy. NIE SÓL! Wszystko to ugotuj do miękkości jarzyn i mięsa. Na końcu dodaj sól.
Taki gotowy bulion można zamrozić, żeby zawsze był pod ręką i żeby nie musieć korzystać z kostek bulionowych.
Gratuluję ugotowałaś / łeś właśnie pyszny, naturalny i zdrowy bulion:)