W upalne dni taka zupa jest najlepsza i zbawienna. Gasi pragnienie, ma dużo witamin i soli mineralnych, które słońce, z wielkim wdziękiem, powoduje, że wszystkie te mikroelementy uchodzą z nas jak powietrze z przedziurawionej piłki. Ile gospodyń, tyle sposobów na tę pyszną zupę.
Ja postanowiłam podzielić się z Tobą
moim sposobem na zrobienie tej pychoty.
CHŁODNIK
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 – 2 pęczków botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek świeży
- 1 jogurt 400ml jogurtu typu greckiego
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- szczypta cukru
- jajka ugotowane na twardo
Botwinkę umyj i pokrój w
cienkie paseczki. Dodaj do gorącego bulionu i gotuj 20 minut.
Ostudź.
Rzodkiewkę i ogórek umyj,
ogórek obierz i pokrój wszystko w kostkę.
Koperek i natkę pietruszki
umyj i posiekaj.
Do zimnej, ugotowanej
botwinki dodaj wszystkie te jarzyny i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok
wyciśnięty z cytryny i dopraw do smaku (dodaj sól i pieprz).
Jeżeli chłodnik wydaje Ci
się zbyt kwaśny, dodaj szczyptę cukru.
Wstaw do lodówki i
spożywaj chłodnym jak sama nazwa wskazuje.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz