czwartek, 4 lipca 2013

CHŁODNIK





W upalne dni taka zupa jest najlepsza i zbawienna. Gasi pragnienie, ma dużo witamin i soli mineralnych, które słońce, z wielkim wdziękiem, powoduje, że wszystkie te mikroelementy uchodzą z nas jak powietrze z przedziurawionej piłki. Ile gospodyń, tyle sposobów na tę pyszną zupę.
Ja postanowiłam podzielić się z Tobą moim sposobem na zrobienie tej pychoty.









CHŁODNIK

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 – 2 pęczków botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek świeży
  • 1 jogurt 400ml jogurtu typu greckiego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól
  • szczypta cukru
  • jajka ugotowane na twardo



Botwinkę umyj i pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do gorącego bulionu i gotuj 20 minut.

Ostudź.

Rzodkiewkę i ogórek umyj, ogórek obierz i pokrój wszystko w kostkę.

Koperek i natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Do zimnej, ugotowanej botwinki dodaj wszystkie te jarzyny i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dopraw do smaku (dodaj sól i pieprz).

Jeżeli chłodnik wydaje Ci się zbyt kwaśny, dodaj szczyptę cukru.

Wstaw do lodówki i spożywaj chłodnym jak sama nazwa wskazuje.

Smacznego:)