Szparagi, ach
szparagi…szkoda, że tak krótko, świeże, jesteście z nami. Dużo witamin, ładny
wygląd, smakowity smak. Cóż więcej potrzeba? Wszystko co najlepsze mają w
sobie.
Pyszne są same, ale…ja
dzisiaj zaproponuję Ci szparagi pod beszamelem. I choć pyszne są same w sobie,
to mam nadzieję, a właściwie jestem pewna, że pod beszamelem zasmakują Ci tak,
jak zasmakowały moim najbliższym.
Są dwie odmiany szparagów,
jasne, kremowe i zielone. Obie te odmiany są wspaniałe, choć zielone są
wątlejsze i delikatniejsze.
A teraz serdecznie
zapraszam do zrobienia razem ze mną „szparagów zapiekanych pod beszamelem
otulonych kołderką z sera żółtego” :)
INFORMACJA O SZPARAGACH!
INFORMACJA O SZPARAGACH!
Szparagi to bogactwo wielu cennych składników
odżywczych. Zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, co jest bardzo cenne
dla kobiet będących przy nadziei. Są one również cennym źródłem przeciwutleniaczy chroniących
organizm przed wolnymi rodnikami m.in.: witaminy C, witaminy E, β-karotenu.
Dla kobiet są one, szparagi, bardzo cenne, gdyż wykazują korzystne działanie na skórę. Warzywa te
zawierają również niewielkie ilości witamin z grupy B (witaminę B1 i B2). Dostarczają również naszym organizmom mnóstwo cennych składników mineralnych:
wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz niewielkich ilości żelaza.
Związki chemiczne zawarte w szparagach m.in. asparagina
(aminokwas endogenny), działają pobudzająco na pracę nerek i regulują
gospodarkę wodną organizmu ludzkiego. Szparagi mają właściwości
przeczyszczające i moczopędne. Nasze babcie specjalizujące się w medycynie ludowej,
stosowały szparagi jako środek tonizujący, uspakajający oraz środek do leczenia
zapalenia nerwów
i reumatyzmu oraz przy zaburzeniach wzroku, bólach zębów i wielu
innych schorzeniach.
Niestety szparagi zawierają również związki
purynowe, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w
organizmie. Dlatego warzyw tych powinny wystrzegać się osoby chorujące na dnę
moczanową. U niektórych osób szparagi powodują również wzdęcia.
Składniki:
- szparagi
- sól, cukier
- masło
- bułka tarta
Szparagi dokładnie umyj, usuń zdrewniałą końcówkę i obierz.
Zagotuj, proszę, wodę,
dodaj do niej sól i cukier i gotuj białe około 20 minut, a zielone około 15
minut.
A tak naprawdę do miękkości, bo to jest uzależnione od wielkości tych
smakowitych patyczków.
Naczynie żaroodporne
wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Do tego naczynia włóż
ugotowane szparagi, zalej je sosem beszamelowym, wyłóż plastrami żółtego sera
lub startym żółtym serem i zapiekaj w piekarniku podgrzanym do temperatury około
150 – 160 stopni przez 10 minut.
Wyjmij i z wielkim
smakiem, tak jak my, „pożryj” te cudeńka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz