Mazurki wielkanocne to przede wszystkim sztuka zdobienia z różnego rodzaju słodkości.Kiedy moje Dzieci były małe, ale teraz, kiedy są już duże, wspólnie dekorujemy mazurki bawiąc się przy tym przednie. Każdy ma swoją wizję i każdy ją wyraża poprzez swoje plastyczne prace. Wykorzystujemy przede wszystkim czekoladę w różnych smakach pisząc, malując nią na gotowych mazurkach.
Mazurek to wszelkiego rodzaju smaki i polewy na klasycznym cieście kruchym, ale nie zawsze. Ponieważ Święta to taki czas, kiedy mamy dużo pracy, a mało czasu, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem łatwym. szybkim i leniwym, bez którego nie ma Świąt w naszym domu, bo wszyscy bardzo go lubimy, a i miejsca na dekorację jest sporo.
MAZUREK KAJMAKOWY Z DEKORACJAMI CZEKOLADOWYMI
- 1 lub 2 opakowania andrutów okrągłych lub prostokątnych
- 3 - 4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- dżem kwaskowy, a jeżeli jest słodki, to również sok z cytryny
- czekolada gorzka
- czekolada biała
- puszki z mlekiem wstaw do garnka, zalej wodą tak, żeby puszki były zakryte, Przykryj garnek i na wolniutkim ogniu, gotuj 30 minut od zagotowania wody
- Kiedy woda się zagotuje, przekręć "do góry nogami" puszki i dalej gotuj na wolnym ogniu po przykrycie. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia, otwórz zimne już puszki i kajmak gotowy
- Andruty ułóż na płaskiej desce lub tacy i i posmaruj kajmakiem. Znowu andrut i tak na przemian do wyczerpania składników. Któryś z andrutów, dla przełamania smaku posmaruj dżemem kwaskowym, a jeżeli takiego nie masz, to dodaj do niego sok z cytryny
- Na wierzchni andrut połóż kolejną deskę i postaw, dla obciążenia ciężki przedmiot, żeby andruty się nie powykrzywiały.
- Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodne i dekoruj tak, jak podpowiada Ci Twoja fantazja ułańska
S m a c z n e g o i fajnej zabawy przy dekorowaniu!!
Ja również jestem wielką fanką wszystkiego co ma w sobie słodycz. Najbardziej lubię różnego rodzaju wypieki i desery. Największym sukcesem było upieczenie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które oczywiście bardzo smakowało wszystkim. Jestem przekonana, iż podstawowy składnik czyli czekolada ma na to bardzo duży wpływ.
OdpowiedzUsuń