poniedziałek, 29 lutego 2016

MAZUREK WIELKANOCNY, KAJMAK, DEKORACJE Z CZEKOLADY







Mazurki wielkanocne to przede wszystkim sztuka zdobienia z różnego rodzaju słodkości.Kiedy moje Dzieci były małe, ale teraz, kiedy są już duże, wspólnie dekorujemy mazurki bawiąc się przy tym przednie. Każdy ma swoją wizję i każdy ją wyraża poprzez swoje plastyczne prace. Wykorzystujemy przede wszystkim czekoladę w różnych smakach pisząc, malując nią na gotowych mazurkach. 
Mazurek to wszelkiego rodzaju smaki i polewy na klasycznym cieście kruchym, ale nie zawsze. Ponieważ Święta to taki czas, kiedy mamy dużo pracy, a mało czasu, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem łatwym. szybkim i leniwym, bez którego nie ma Świąt w naszym domu, bo wszyscy bardzo go lubimy, a i miejsca na dekorację jest sporo.

MAZUREK KAJMAKOWY Z DEKORACJAMI CZEKOLADOWYMI
  • 1 lub 2 opakowania andrutów okrągłych lub prostokątnych
  • 3 - 4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • dżem kwaskowy, a jeżeli jest słodki, to również sok z cytryny
  • czekolada gorzka
  • czekolada biała
przygotowanie

  1. puszki z mlekiem wstaw do garnka, zalej wodą tak, żeby puszki były zakryte, Przykryj garnek i na wolniutkim ogniu, gotuj 30 minut od zagotowania wody
  2. Kiedy woda się zagotuje, przekręć "do góry nogami" puszki i dalej gotuj na wolnym ogniu po przykrycie. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia, otwórz zimne już puszki i kajmak gotowy
  3. Andruty ułóż na płaskiej desce lub tacy i i posmaruj kajmakiem. Znowu andrut i tak na przemian do wyczerpania składników. Któryś z andrutów, dla przełamania smaku posmaruj dżemem kwaskowym, a jeżeli takiego nie masz, to dodaj do niego sok z cytryny
  4. Na wierzchni andrut połóż kolejną deskę i postaw, dla obciążenia ciężki przedmiot, żeby andruty się nie powykrzywiały.
  5. Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodne i dekoruj tak, jak podpowiada Ci Twoja fantazja ułańska


















 














S m a c z n e g o  i fajnej zabawy przy dekorowaniu!!