piątek, 14 czerwca 2013

PIEROGI RUSKIE









Któż z nas nie lubi pierogów ruskich. I choć nazwa nie wskazuje na to, iż są to nasze, polskie, tradycyjne pierogi, to ze względu na smak, z pewnością, stały się potrawą narodową Polaków. Wydawało by się, że składniki farszu, każdy z osobna, nic nadzwyczajnego, coś banalnego, coś codziennego, ale połączone stanowią smak nad smaki, rzekłabym - poezję smaku. I dlatego dzisiaj zabieram Cię w podróż pierogową i pokażę Ci, że pyszne i wykwintne nie musi wcale znaczyć drogie. Czyli w pierogach ruskich zachowane są podstawowe trzy zasady w mojej kuchni:
  1. polskie
  2. tanie
  3. smakowite

PIEROGI RUSKIE

Składniki:
  • 1/3 objętości twarogu półtłustego
  • 2/3 objętości ziemniaków ugotowany (mogą to być ziemniaki obiadowe z poprzedniego dnia)
  • 1 duża cebula
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz
  • ciasto na pierogi

Ziemniaki, jeżeli nie są to obiadowe, z poprzedniego dnia, dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudzone już ziemniaki „podepcz” ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Oczywiście można je, ziemniaki, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę, ale wtedy farsz będzie bardzo gładki i w trakcie jedzenie nie będzie dodatkowych atrakcji – „chrupanie farszu między zębami”.
Dno garnka podziel na trzy części, dwie części wypełnij ziemniakami, a 1 część twarożkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku pieprzem i solą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju i ostudzone dodaj do farszu. Wymieszaj.  I w ten oto sposób zrobiliśmy wspólnie farsz do wyśmienitych pierogów ruskich. GratulujęJ

Jak zrobić ciasto zapraszam tu:  KLIKNIJ MNIE:)  Ciasto na pierogi

Smacznego!