Któż z nas nie lubi pierogów ruskich. I choć nazwa nie wskazuje na to, iż są to nasze, polskie, tradycyjne pierogi, to ze względu na smak, z pewnością, stały się potrawą narodową Polaków. Wydawało by się, że składniki farszu, każdy z osobna, nic nadzwyczajnego, coś banalnego, coś codziennego, ale połączone stanowią smak nad smaki, rzekłabym - poezję smaku. I dlatego dzisiaj zabieram Cię w podróż pierogową i pokażę Ci, że pyszne i wykwintne nie musi wcale znaczyć drogie. Czyli w pierogach ruskich zachowane są podstawowe trzy zasady w mojej kuchni:
- polskie
- tanie
- smakowite
PIEROGI RUSKIE
Składniki:
- 1/3 objętości twarogu półtłustego
- 2/3 objętości ziemniaków ugotowany (mogą to być ziemniaki obiadowe z poprzedniego dnia)
- 1 duża cebula
- olej do podsmażenia cebuli
- sól i pieprz
- ciasto na pierogi
Ziemniaki, jeżeli nie są to obiadowe, z poprzedniego dnia,
dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudzone już ziemniaki „podepcz”
ubijaczką do ziemniaków lub widelcem. Oczywiście można je, ziemniaki,
przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę, ale wtedy farsz będzie
bardzo gładki i w trakcie jedzenie nie będzie dodatkowych atrakcji – „chrupanie
farszu między zębami”.
Dno garnka podziel na trzy części, dwie części wypełnij
ziemniakami, a 1 część twarożkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając do
smaku pieprzem i solą. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na
bardzo dobrze rozgrzanym oleju i ostudzone dodaj do farszu. Wymieszaj. I w ten oto sposób zrobiliśmy wspólnie farsz
do wyśmienitych pierogów ruskich. GratulujęJ
Jak zrobić ciasto zapraszam tu: KLIKNIJ MNIE:) Ciasto na pierogi
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz