Drożdżówki, drożdżóweczki, drożdżunie…yhmmmm w każdej postaci i z każdym dodatkiem
wyśmienicie doskonałe. Do kawy, do herbaty, do mleka, do soku. Na śniadanie, na
drugie śniadanie,
na deser, na podwieczorek, do szkoły, do pracy. O każdej
porze dnia do schrupania wspaniałe.
Dzisiaj przedstawię Ci wersję z jabłkiem. Tak po prostu z
jabłkiem, a właściwie nie po prostu z jabłkiem, bo sobie troszeczkę dogodzimy i
całe to dobrodziejstwo posypiemy kruszonką.
I chyba dość już tych słów zachwytu, bo każdy wie, że drożdżówki
są najlepsze na świecie, czas by je zrobić, usiąść i pożreć.
Na koniec chciałam tylko dodać, że fajnie byłoby gdybyś
robiła / bił takie drożdżówki sezonowe,
tzn. z owocami sezonowymi, czyli
jagodzianki, ze śliwką, z wiśniami, z truskawkami,
z gruszkami…itd., itp.
DROŻDŻÓWKI Z
JABŁKIEM
Ciasto drożdżowe –
kliknij mnie Ciasto drożdżowe
Dodatki:
- jabłka
- jajko
- kruszonka – kliknij mnie Kruszonka
Ciasto drożdżowe już jest gotowe. Podziel je na 18 części,
jeżeli robisz z 1 kg
mąki, a na 9 części, jeżeli robisz z połowy ciasta. Uformuj każdy kawałek
ciasta w „piłeczkę” i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Jabłka umyj, obierz,
usuń gniazda nasienne, podziel na cząstki. Ilość cząstek uzależniona jest od
wielkości jabłka i Twoich preferencji. Jeżeli jabłka są małe, a Ty lubisz dużo
owoców
w cieście, na jedną „piłeczkę” ciasta nałóż nawet pół jabłka.
Przygotowany kawałek owocu wciśnij
w „ciastową piłeczkę”. Posmaruj rozbełtanym
jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na
jakieś 30 – 40 minut, a ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy, to do
suchego patyczka.
I teraz w Twoim domu goszczą pyszne, domowe i Twojej roboty
drożdżówki.
Gratuluję i życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz