niedziela, 16 czerwca 2013

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM





Drożdżówki, drożdżóweczki, drożdżunie…yhmmmm w  każdej postaci i z każdym dodatkiem wyśmienicie doskonałe. Do kawy, do herbaty, do mleka, do soku. Na śniadanie, na drugie śniadanie,
na deser, na podwieczorek, do szkoły, do pracy. O każdej porze dnia do schrupania wspaniałe.

Dzisiaj przedstawię Ci wersję z jabłkiem. Tak po prostu z jabłkiem, a właściwie nie po prostu z jabłkiem, bo sobie troszeczkę dogodzimy i całe to dobrodziejstwo posypiemy kruszonką.

I chyba dość już tych słów zachwytu, bo każdy wie, że drożdżówki są najlepsze na świecie, czas by je zrobić, usiąść i pożreć.

Na koniec chciałam tylko dodać, że fajnie byłoby gdybyś robiła / bił takie drożdżówki sezonowe,
tzn. z owocami sezonowymi, czyli jagodzianki, ze śliwką, z wiśniami, z truskawkami,
z gruszkami…itd., itp.




DROŻDŻÓWKI   Z   JABŁKIEM



Ciasto drożdżowe – kliknij mnie   Ciasto drożdżowe



Dodatki:

  • jabłka
  • jajko
  • kruszonka –   kliknij mnie   Kruszonka

Ciasto drożdżowe już jest gotowe. Podziel je na 18 części, jeżeli robisz z 1 kg mąki, a na 9 części, jeżeli robisz z połowy ciasta. Uformuj każdy kawałek ciasta w „piłeczkę” i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na cząstki. Ilość cząstek uzależniona jest od wielkości jabłka i Twoich preferencji. Jeżeli jabłka są małe, a Ty lubisz dużo owoców
w cieście, na jedną „piłeczkę” ciasta nałóż nawet pół jabłka. Przygotowany kawałek owocu wciśnij
w „ciastową piłeczkę”. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na jakieś 30 – 40 minut, a ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy, to do suchego patyczka.

I teraz w Twoim domu goszczą pyszne, domowe i Twojej roboty drożdżówki.

Gratuluję i życzę smacznego !