niedziela, 16 czerwca 2013

DROŻDŻÓWKI Z TWAROŻKIEM





Drożdżówki z jabłkiem już upieczone, tera zajmiemy się tymi z twarożkiem. A ponieważ mamy sezon truskawkowy – dodamy dla koloru i dla smaku truskawki. I mam przeogromną nadzieję, że spróbujesz tego wypieku i, że będziesz, co najważniejsze, z niego kontent.



DROŻDŻÓWKI  Z  TWAROŻKIEM

Ciasto drożdżowe – kliknij mnie

Dodatki:
  • ¼ kg twarożku półtłustego (na 9 sztuk)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • kruszonka – kliknij mnie
  • kilka truskawek (opcjonalnie)

Ciasto drożdżowe już jest gotowe. Podziel je na 18 części, jeżeli robisz z 1 kg mąki, a na 9 części, jeżeli robisz z połowy ciasta. Uformuj każdy kawałek ciasta w gniazdka i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
Jajko rozbełtaj i posmaruj nim brzegi gniazdek. Resztę jajka razem z twarożkiem i z cukrem wanilinowym dokładnie wymieszaj. Łyżeczką nakładaj twarożek do gniazdek  ciasta, w środek wsadź truskawkę (lub nie).  Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś
30 – 40 minut, a ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy, to do suchego patyczka.
I teraz w Twoim domu goszczą pyszne, domowe, pachnące z twarożkiem i truskawką lub bez niej i Twojej osobistej roboty drożdżówki. I założę się, że w całym domu rozchodzi się zapach yhmmmmm.....
Gratuluję Ci własnych drożdżówek i życzę smacznego !