Wydawałoby się, że ciasto na pierogi jest łatwe, proste i przyjemne - ano jest, ale, jak już jest ono na talerzu, a w środku różne, przeróżniste farsze. I słodkie i te mniej słodkie. A jak jeszcze okraszone skwareczkami, cebulką, śmietaną lub masłem w zależności od farszu - to żyć, nie umierać:)
I w zrobieniu jak się wie jak, to też jest proste, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. I dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą moim doświadczeniem w robieniu pysznego, prostego, sprężystego ciasta.
Składniki:
- 1 jajko
- wrząca woda
- mąka pszenna (wrocłąwska, poznańska, szymanowska)
(Z jednej szklanki wody wychodzi około 200 sztuk pierogów.)
Dobrze wyrobione ciast jest wtedy, kiedy po uformowaniu kuli naciśniesz delikatnie palcem i ciast powraca to pierwotnego stanu przed naciśnięciem.
Kiedy "ciastowa kula" zda egzamin sprężystości, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut - niech odpocznie, ciasto, a Ty razem z nim.
I tak oto w ten prosty sposób można zrobić pyszne ciasto na pierogi.
Powodzenia w lepieniu!!!
Tu nie trzeba dodawać soli?
OdpowiedzUsuń