wtorek, 11 czerwca 2013

CIASTO NA PIEROGI




Wydawałoby się, że ciasto na pierogi jest łatwe, proste i przyjemne - ano jest, ale, jak już jest ono na talerzu, a w środku różne, przeróżniste farsze. I słodkie i te mniej słodkie. A jak jeszcze okraszone skwareczkami, cebulką, śmietaną lub masłem w zależności od farszu - to żyć, nie umierać:)
I w zrobieniu jak się wie jak, to też jest proste, ale trzeba wiedzieć jak to zrobić. I dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą moim doświadczeniem w robieniu pysznego, prostego, sprężystego ciasta.

Składniki:
  • 1 jajko
  • wrząca woda
  • mąka pszenna (wrocłąwska, poznańska, szymanowska)
Do miski wbij jajko, dodaj trochę mąki,  wymieszaj. Cieniutką stróżką dodawaj gorącą wodę cały czas mieszając. I tak za przemian woda i mąka. Ilość składników uzależniona jest od ilości pierogów, jaką chcesz ulepić.
(Z jednej szklanki wody wychodzi około 200 sztuk pierogów.)
Dobrze wyrobione ciast jest wtedy, kiedy po uformowaniu kuli naciśniesz delikatnie palcem i ciast powraca to pierwotnego stanu przed naciśnięciem.
Kiedy "ciastowa kula" zda egzamin sprężystości, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut - niech odpocznie, ciasto, a Ty razem z nim.
I tak oto w ten prosty sposób można zrobić pyszne ciasto na pierogi.
Powodzenia w lepieniu!!!